Președintele turc Recep Tayyip Erdogan se va întâlni săptămâna aceasta la summitul Alianței Atlantice de la Vilnius cu președintele SUA, Joe Biden, a anunțat președinția turcă, scrie Le Figaro.

"Cei doi lideri au convenit să se întâlnească față în față la Vilnius și să discute în detaliu relațiile bilaterale dintre Turcia și Statele Unite și chestiunile regionale", se arată în comunicatul Ankarei. Președinția turcă precizează că Recep Tayyip Erdogan și Joe Biden au vorbit, duminică, la telefon, în special despre aderarea Suediei la Alianță și despre livrarea către Turcia a avioanelor de vânătoare americane F-16.

"Reținând că nu este corect să se asocieze cererea de avioane F-16 a Turciei cu aderarea Suediei, președintele Erdogan i-a mulțumit președintelui american Biden pentru sprijinul acordat", adaugă comunicatul de presă.

Pentru unii observatori, unda verde a Turciei pentru intrarea Suediei în Alianță este condiționată de livrarea avioanelor F-16 la Ankara. Turcia este ultima țară NATO care, alături de Ungaria, s-a opus intrării Suediei în Alianță, în ciuda măsurilor luate de țara scandinavă, printre care o reformă a Constituției acesteia și adoptarea unei noi legi antiterorism.

Erdogan, care urma să se întâlnească luni la Vilnius cu prim-ministrul suedez Ulf Kristersson, critică autoritățile suedeze pentru presupusa clemență față de militanții kurzi care s-au refugiat pe teritoriul lor și solicită extrădarea lor.

"Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că Suedia a făcut pași în direcția corectă prin modificarea legislației antiterorism. Dar susținătorii organizației teroriste KK/PYD/YPG continuă să manifeste liber (în Suedia) pentru a elogia terorismul, fapt care anulează măsurile luate", mai precizează comunicatul președinției turce.

Sursa: RADOR