Recep Erdogan apare pe coperta revistei franceze de satiră Charlie Hebdo, provocând furia președintelui turc, care amenință cu represalii.

Erdogan apare în lenjerie pe coperta Charlie Hebdo stând pe un scaun și ridicând fusta unei femei, în timp ce spune ”profetul”. "Erdogan este foarte distractiv în privat" e comentariul care însoțește caricatura.

Președintele turc reacționase deja dur după ce Charlie Hebdo a decis să publice din nou caricaturile cu profetul Mahomed care i-au înfuriat pe musulmani în urmă cu câțiva ani. Reprezentările profetului sunt considerate tabu în islam.

Președinția Turciei a condamnat miercuri ''caricatura abjectă”, acuzând o ''ostilitate” împotriva turcilor și a islamului.

Publicarea caricaturii survine pe fondul unei relații deja tensionate între Franța și Turcia. La  sfârșitul săptămânii trecute, Recep Tayyip Erdogan a susținut că președintele francez Emmanuel Macron are nevoie de un examen psihiatric.

Luni, Erdogan a făcut apel la boicotarea produselor franceze în lumea musulmană.

Directorul pentru comunicare al Administrației prezidențiale de la Ankara, Fahrettin Altun, a scris pe Twitter că agenda ”antimusulmană a lui Macron dă roade”.

El a mai spus că vor fi făcuți toți pașii juridici și diplomatici necesari. La scurt timp după declarația sa, Parchetul de la Ankara a anunțat lansarea unei anchete împotriva conducerii publicației Charlie Hebdo.

Erdogan l-a acuzat pe președintele francez că a permis răspândirea islamofobiei. În replică, Macron a apărat dreptul la libertate de expresie, cel mai recent la înmormântarea lui Samuel Paty, profesorul decapitat în apropiere de Paris după ce a prezentat la clasă câteva dintre caricaturile din Charlie Hebdo.