Ucraina a făcut un pas important în sensul instituirii legii marțiale după capturarea de către Rusia a 3 nave ucrainene în urma unui incident armat soldat cu răniți în strâmtoarea Kerci, eveniment care a provocat o escaladare fără precedent în zonă.

Tensiunea e atât de mare încât Consiliul de Securitate al ONU va avea luni o reuniune de urgență, potrivit unor diplomați, care au precizat că aceasta a fost solicitată de ambele țări, au declarat pentru AFP surse diplomatice, relatează Agerpres.

În noaptea de duminică spre luni, Consiliul de securitate și de apărare ucrainean reunit de urgență i-a propus președintelui Petro Poroșenko să introducă legea marțială "pentru 60 de zile", a anunțat secretarul acestei structuri.


Decizia trebuie validată de Parlamentul ucrainean, a cărui reunire în sesiune extraordinară este prevăzută în cursul după-amiezii, însă un vot pozitiv este departe de a fi garantat, notează France Presse.

Cu prilejul reuniunii Consiliului de securitate al țării sale, președintele Poroșenko a denunțat "un act nebunesc al Rusiei împotriva Ucrainei", dând asigurări că "atacul a fost premeditat". "Legea marțială nu înseamnă o declarație de război" către Rusia, "ea va fi introdusă numai pentru apărare", a dat el asigurări.

Tensiunile dintre Ucraina și Rusia în jurul Mării Azov au cunoscut o escaladare bruscă duminică, când Kievul a acuzat Rusia că a lovit o navă ucraineană și a blocat accesul în această mare mică, situată între Crimeea, anexată în 2014 de Moscova, și estul Ucrainei, teatrul unui război cu separatiștii proruși.

Situația s-a deteriorat rapid, Ucraina acuzând Rusia în cursul serii de duminică că a capturat aceste nave după ce a deschis focul asupra lor în această zonă strategică.

Dintr-un total de 23 de militari aflați la bordul navelor, șase au fost răniți, dintre care doi grav, potrivit armatei ucrainene.

Rusia a confirmat arestarea navelor și faptul că a făcut uz de armament, acuzând navele ucrainene că "au efectuat acțiuni ilegale în apele teritoriale ruse", însă a precizat că doar trei marinari ucraineni au fost răniți în incident.

Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a denunțat "metodele de bandiți la drumul mare" ale Ucrainei, într-o declarație transmisă AFP. "Mai întâi provocări, apoi presiuni puternice și apoi acuzații de agresiune", se menționează în textul citat.