Necesitatea unui nou angajament ambițios pentru investițiile în apărare a fost subliniată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul reuniunii Comitetului Militar al NATO, scrie I Efimerida.

Cea mai înaltă autoritate militară a NATO, Comitetul Militar, s-a  întrunit miercuri, la sediul NATO din Bruxelles, reunind șefii apărării din țările aliate și avându-l invitat și pe omologul lor suedez. Șefii apărării sunt asistați de generalul Christopher Cavoli, comandantul suprem al aliaților în Europa (SACEUR) și de generalul Philippe Lavigne, comandantul suprem aliat pentru transformare (SACT).

În cuvântul său de deschidere, președintele Comitetului Militar, amiralul Rob Bauer, referindu-se la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, a subliniat că Rusia se află acum în cea de-a cincisprezecea lună a ceea ce spera să fie un război de doar trei zile.

Amiralul Bauer a lăudat efortul colosal realizat de SHAPE și Comandamentele Forțelor Comune Aliate din Brunssum, Napoli și Norfolk pentru a integra NATO și planificarea militară națională la un nivel atât de detaliat, spunând: „Acest lucru face posibilă apărarea colectivă nu numai a securității fizice a unui miliard de oameni și a celor 31 de națiuni ale noastre... ci și a valorilor democratice pe care cu toții le iubim”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a mulțumit șefilor de Stat Major din țările aliate pentru munca depusă în transformarea NATO într-o „nouă eră a apărării colective”.

El a spus că, după invazia președintelui Putin în Ucraina, în februarie 2022, NATO și-a consolidat apărarea și și-a activat toate planurile de apărare, a plasat 40.000 de soldați sub comanda NATO, cu susținerea unei puteri aeriene și maritime semnificative.

„Aceste acțiuni reduc riscul unui calcul greșit și de escaladare, arătând clar că vom apăra fiecare centimetru de teritoriu al NATO”, a spus Stoltenberg.

Autoritățile militare ale NATO elaborează planuri regionale care descriu modul în care Alianța se va apăra împotriva celor două amenințări evidențiate în Doctrina Strategică a NATO: Rusia și terorismul. Planurile regionale consideră necesar un nou Model al forțelor NATO pentru a crea mai multe trupe cu pregătire ridicată în întreaga Alianță, precum și o nouă structură de forță pentru a determina numărul și tipurile de echipamente și organizații necesare pentru desfășurarea operațiunilor NATO.

Precizând unele dintre principalele priorități ale Summitului de la Vilnius din iulie, Stoltenberg s-a referit la necesitatea de a sprijini noile planuri regionale de apărare, împreună cu un nou angajament ambițios de investiții în apărare și un nou plan de acțiune pentru producția industriei de apărare. „Avem nevoie de această investiție și capacitate acum și pe termen lung. Ne îndreptăm în direcția corectă, dar nu atât de repede pe cât ne-o cere lumea periculoasă în care trăim”, a spus Jens Stoltenberg.

Sursa: RADOR