Expertul Ariel Ahram, profesor de guvernare și afaceri internaționale la Virginia Tech School of Public & International Affairs, analizează pentru La Razon posibilitățile de a ajunge la un acord pe termen lung care să pună capăt vechiului conflict.

"Totul va depinde de lecțiile pe care le învață fiecare parte", spune el.

”Este posibil ca Hamas să fie interesat să găsească o modalitate de a pune capăt războiului rapid. Și-a atins principalele obiective: eliberarea prizonierilor palestinieni. Vrea să declare victoria și să părăsească câmpul de luptă. Dar decizia nu este doar în mâinile Hamas. Există semne de escaladare din partea grupurilor "proxy" iraniene, în special gruparea Houthi din Yemen, care a atacat nave în Marea Roșie. Acesta este un semn cu adevărat periculos că războiul s-ar putea extinde într-un conflict regional exact în momentul în care spin-off-ul său local se termină”, declară Ariel Ahram.

Profesorul spune că atât guvernul israelian, cât și opinia publică sunt profund împărțite în privința modului în care va proceda Israelul în continuare:

”Coaliția premierului Netanyahu a fost instabilă chiar înainte de război. Există facțiuni de dreapta care doresc să se continue războiul și chiar să-l extindă, ducând lupta în Iran. Alții îl învinovățesc pe Netanyahu pentru deficiențele militare și nu au încredere în conducerea sa. Ei nu vor dori ca conflictul să fie deschis, atât din motive strategice, cât și pentru că ar prelungi viața politică a lui Netanyahu”.

Întrebat dacă după război vor fi mai mulți locuitori din Gaza împotriva Hamas sau a crescut ura față de Israel, Ariel Ahram a răspuns că este posibil să fie ambele situații.

”Este adevărat că Israelul este învinuit că a provocat pagube mari. Hamas primește de obicei o creștere a popularității atunci când începe să lupte. Dar această popularitate se erodează pe măsură ce civilii suferă mai multe daune, iar Hamas arată că este dispus să-și asume riscuri cu viețile altora”.

”Dacă acest conflict aduce mai aproape un acord pe termen lung, depinde de lecțiile pe care fiecare parte le învață. Dacă Hamas ajunge la concluzia că poate lansa un alt raid precum cel din 7 octombrie și va reuși, va continua să facă acest lucru. Dacă Israelul crede că palestinienii sunt un dușman insolubil și că nicio negociere nu este posibilă, nu va veni niciodată serios la masa negocierilor. Dacă, pe de altă parte, ambele părți ajung la concluzia că lupta este prea riscantă și că există spațiu pentru negocieri, atunci acesta ar putea fi un semn al unei oportunități de a merge mai departe”, mai spune expertul Ariel Ahram.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA