Este posibil să ne adaptăm la criza climatică
Dezbaterea asupra tragediei din statul Rio Grande do Sul a fost capturată de spectrul politic. În plină hărmălaie, mișcarea greșită a guvernului Dilma Rousseff (PT) cu studiul Brazilia 2040 privind schimbările climatice a dobândit notorietate.
A fost vorba despre o inițiativă neobișnuită în statul brazilian: să pleci de la scenariile de impact ale încălzirii globale pentru a identifica vulnerabilitățile și a stabili prioritățile. Un plan bazat pe cele mai bune informații științifice, analizat la Secretariatul pentru Afaceri Strategice, nu unul compilat care să cuprindă inițiative incoerente de la unele ministere, scrie Folha Online.
Scenariile au fost generate de Institutul Național de Cercetări Spațiale încă de la începutul secolului. Ideea a fost să se regionalizeze cât mai mult posibil informațiile, de exemplu până la nivelul bazinelor hidrografice, și să se proiecteze ce s-ar putea întâmpla cu generarea hidroelectrică, cu agricultura și zootehnia și așa mai departe.
Început în 2013, studiul evaluat la aproximativ 4 milioane de reali în valori corectate cu inflația nu a ajuns niciodată la stadiul concludent. În martie 2015, filozoful Roberto Mangabeira Unger a preluat conducerea SAE și a distrus inițiativa.
În urmă cu câteva zile, Dilma a publicat o notă în care neagă faptul că "Brazilia 2040" a fost "pus la sertar". Aceasta susține că documentul a fost transmis în prima jumătate a anului 2015 Ministerului Mediului și încorporat în Planul Național de Adaptare la Schimbările Climatice.
Mai trebuia spus că studiul era neterminat. Partea finală a programului, care propune măsuri strategice de adaptare la climă, nu a ajuns să fie elaborată
Să fim drepți: un astfel de raport, chiar și complet, ar avea puține implicații directe pentru prevenirea dezastrului din statul Rio Grande do Sul. Predicția generică potrivit căreia încălzirea globală ar aduce mai multe ploi în sud nu este o informație relevantă operațional.
Episodul impune două lecții. În primul rând, țara are specialiști capabili să producă o bază solidă pentru un plan de adaptare mai ambițios. În al doilea rând, a venit momentul să renunțăm la practica unor guvernanți de a ignora informații de calitate atunci când acestea nu corespund orientării lor ideologice.
SURSA: RADOR RADIO ROMÂNIA
Comentarii