Amenințările lui Trump trebuie luate în serios sau este vorba „doar” despre un bluff, un fel de „bullying” economic?, se întreabă Jornal Económico, într-un articol semnat de Felipe Garcia, economist consilier la Informații despre Piețele Financiare.

Martin Wolf, editorialist al cotidianului „Financial Times”, a publicat un articol destul de dur săptămâna aceasta. Titlul spune aproape tot: „Predictibilitatea este victima amenințărilor cu taxele lui Trump”. Progresele și reculurile cu privire la taxe și caracterul prolific al ordinelor executive și al amenințărilor, precum și spectrul temelor de intervenție, fac să ne temem cu privire la care va fi noutatea zilei următoare.

Analiștii au prezis deja că vor fi ani mai tumultuoși și mai incerți. Dar una este să anticipezi scenariul și alta să-l trăiești. Impredictibilitatea  îngreunează procesele de decizie și este incomodă, ceea ce ar putea duce la decizii mai impulsive. În afară de aceasta, a existat un optimism nefondat referitor la faptul că Trump va fi mai puțin asertiv în al doilea mandat, ceea ce nu se întâmplă.

Amenințările lui Trump trebuie să fie luate în serios sau este vorba „doar” despre un bluff, un fel de bullying economic? Este tentant de crezut că acestea sunt arme de atac, cu scopul de a genera poziții de dominație în relațiile cu ceilalți, dar banii de încasat prin taxe vamale ar fi de mare folos unei țări îndatorate, cu deficite bugetare mari și în care există promisiuni de reduceri de taxe.

Deocamdată, singura țară căreia i-au fost impuse efectiv noi taxe impuse este China, iar asta va avea o însemnătate. Și este, de asemenea, adevărat că resentimentele față de SUA sunt în creștere. Percepția conform căreia SUA susțin ideea „fiecare om pentru sine” a fost creată în câteva zile, dar ar putea dura ani de zile pentru a fi depășită.

Pozițiile lui Trump nu sunt aliniate cu obiectivul său de a menține dolarul în centrul sistemului financiar mondial. Lumea preferă dolarii din mai multe motive, dar stabilitatea și respectul pentru „Rule of Law” sunt caracteristici centrale. În afară de aceasta, un dolar puternic nu este compatibil cu promovarea echilibrului balanței comerciale.

Piețele au fost moderate în reacția lor față de primele săptămâni de mandat ale lui Trump. Bursele americane, care nu sunt ieftine, rămân aproape de maxime istorice și au reacționat cu rezistență la anunțul unor taxe. Dolarul, după ce s-a apreciat din luna octombrie, s-a stabilizat pe măsură ce piața a încercat să înțeleagă dacă Fed va fi mai sensibilă la riscurile de creștere a inflației sau la cele de încetinirea economiei. Ratele dobânzilor pe termen lung au scăzut în ultimele două săptămâni, arătând mai multă îngrijorare față de creștere decât față de prețuri.

Marele câștigător în 2025 a fost aurul, care s-a apreciat deja cu peste 10% anul acesta. Căutarea refugiului în vremuri de incertitudine economică și politică a justificat această creștere a prețurilor, care nu pare să se fi încheiat încă.

Sursa: Rador Radio România