La câteva zile după ce Viktor Orban și-a asigurat victoria în alegerile din Ungaria, deputații din Comisia de libertăți civile a Parlamentului European susțin că autoritățile maghiare încalcă „valorile esențiale ale UE”.

Într-un raport prezentat joi în Comisia de libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), eurodeputata olandeză Judith Sargentini, din grupul verzilor, a evidențiat 12 încălcări ale valorilor UE, printre care se numără slăbirea Curții Constituționale și a sistemului juridic, corupția, acțiuni de intimidare a presei și a organizațiilor non-guvernamentale, restrângerea libertății de expresie, notează EurActiv.com.

Raportul preliminar cere liderilor UE să declanșeze Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene, ceea ce ar putea duce la suspendarea drepturilor de vot ale Ungariei, ca urmare „a existenței unui risc clar de încălcare serioasă de către Ungaria a valorilor pe care a fost întemeiată Uniunea”.

Procedura privind Articolul 7, cunoscut drept „opțiunea nucleară”, a fost declanșată deja în cazul Poloniei, dar este în stadii incipiente și nu sunt semne că unele state membre ar dori grăbirea acesteia.

Și în cazul raportului prezentat joi, Comisia LIBE va da un vot final abia în luna iunie, iar plenul Parlamentului îl va discuta în Septembrie. Pentru a fi adoptată o rezoluție în vederea activării Articolului 7, raportul are nevoie de o majoritate absolută și de voturile favorabile a cel puțin două treimi dintre eurodeputații prezenți.

Deși este pentru prima dată când un europarlamentar cere oficial activarea Articolului 7,este greu de crezut că raportul va avea consecințe spectaculoase. Fidesz, partidul condus de Viktor Orban, este parte a familiei Popularilor europeni (PPE), care au cel mai numeros grup în Parlamentul European și, până acum, nu au fost prea dornici să combată politicile premierului ungar.

Și chiar dacă Parlamentul va vota în favoarea rezoluției, suspendarea voturilor unui stat membru trebuie decisă în unanimitate de celelalte țări membre. Ungaria a spus deja că va vota împotriva oricărei acțiuni de suspenda dreptul de vot al Poloniei, și este de presupus că și polonezii vor adopta o atitudine similară.