Parlamentul European a dezbătut miercuri ultimele evoluții privind Brexit, în special votul din Camera Comunelor împotriva acordului dintre guvernul condus de Theresa May și Uniunea Europeană.

Europarlamentarii au reafirmat unitatea europenilor și au punctat că drepturile cetățenillor - atât a celor europeni care trăiesc în Marea Britanie, cât și a britanicilor care locuiesc în alte state UE - sunt principala prioritate în orice variantă a Brexit.

Camera Comunelor a respins marți seară, cu o majoritate covârșitoare, acordul de retragere a Marii Britanii din UE, agreat între guvernul de la Londra și Uniunea Europeană.

„Cele 27 de state sunt atât de unite și știm ce vrem (...) Putem fi mândri de ce am reușit să obținem în ultimul timp (...) 28 de guverne au confirmat un acord, 3 instituții europene au spus că este un acord bun, iar acum un Parlament spune nu. Este o majoritate clară, iar acum mingea se află la prietenii britanici, și nu atât de mult în partea Guvernului, cât pe partea Parlamentului”, a punctat Manfred Weber, șeful grupului popularilor din Parlamentul European și candidatul cap de listă al PPE la alegerile europene din mai.

Michel Barnier, negociatorul șef al UE pentru Brexit, a punctat că acordul de retragere este singurul și cel mai bun compromis posibil care respectă liniile roșii trase de premierul Theresa May. Britanicii trebuie să transmită UE acum ce doresc pentru o retragere ordonată la 29 martie, a adăugat Barnier.

La rândul său, Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, a insistat că acordul agreat încearcă să limiteze impactul Brexit. „Brexit ne afectează. Aduce prejudicii Marii Britanii, aduce prejudicii și Uniunii Europene. Dar avem obligația, ca politicieni, să limităm prejudiciile la nivelul minim posibil”, a punctat reprezentantul Comisiei, adăugând că Executivul european consideră că Acordul de retragere este soluția care duce la cele mai puține efecte negative.

Melania Ciot, secretar de stat pentru afaceri europene, a spus, în numele Președinției române a Consiliului, că UE regretă rezultatul votului, mai ales că au crescut șansele pentru o retragere dezordonată a Marii Britanii din UE. Deși renegocierea acordului nu este în acest moment o soluție, trebuie să susținem guvernul britanic pentru a înțelege ce înseamnă acest rezultat pentru procesul de ratificare și care ar fi următorii pași, a spus Ciot.

Consiliul va continua eforturile pentru ratificarea acordului existent, chiar dacă rezultatul final al dezbaterilor din Marea Britanie nu este sigur și, de aceea, UE va continua pregătirile pentru toate rezultatele posibile, inclusiv scenariul unui nou acord, a mai spus Melania Ciot.

Guy Verhofstadt, coordonatorul grupului pentru Brexit din Parlamentul European, a solicitat britanicilor ca, prin dialog trans-partinic, să ajungă la o înțelegere care poate depăși blocajul actual, eventual prin redefinirea liniilor roșii în negocieri. Mai mult, Verhofstadt, liderul grupului ALDE din PE, a propus ca o comisie a Parlamentului European să negocieze direct cu Camera Comunelor și departamentul de afaceri interne al Guvernului britanic să asigure drepturile cetățenilor chiar și în eventualitatea unei ieșiri fără acord.