Eurodeputații salută inaugurarea lui Joe Biden ca o oportunitate pentru Europa de a consolida legăturile UE-SUA și de a aborda provocările și amenințările comune la adresa democrației.

Europarlamentarii au dezbătut miercuri inaugurarea lui Joe Biden în funcția de președinte al SUA și situația politică din Statele Unite alături de președintele Consiliului European, Charles Michel, și de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

”Astăzi este o oportunitate de a revigora relația noastră transatlantică, care a suferit foarte mult în ultimii patru ani. În acest timp, lumea a devenit mai complexă, mai instabilă și mai imprevizibilă. Mai mult ca oricând, acest lucru ne impune nouă, europenilor, să ne luăm ferm soarta în mâini pentru a ne apăra interesele și a ne promova valorile. Împreună cu SUA, trebuie să fim temelia solidă a ordinii internaționale bazate pe reguli, lucrând pentru pace, securitate, prosperitate, libertate, drepturile omului și egalitatea de gen”, a declarat în debutul dezbaterii Charles Michel.

Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a subliniat că ”Europa are acum un prieten în Casa Albă și este pregătită pentru un nou început cu cel mai vechi și cel mai de încredere partener al său”.

”Trebuie să facem o schimbare globală bazată pe valori comune”, pe democrație, schimbări climatice, gestionarea pandemiei și digitalizare, a mai spus von der Leyen.

Ea s-a referit și la asediul asupra Capitolului organizat online, precum și la discursul de ură și dezinformarea răspândită prin intermediul rețelelor sociale, solicitând cooperarea cu SUA pentru a reglementa giganții tehnologici.

”Puterea politică nestăvilită a giganților internetului trebuie să fie restrânsă”, deoarece comportamentul lor trebuie să fie dictat de legi, nu de „decizii arbitrare luate de un CEO din Silicon Valley”, a spus șefa CE.

Și liderul Grupului PPE, germanul Manfred Weber a adus în discuție interdicția aplicată de Twitter și Facebook lui Donald Trump.

”Astăzi este o zi plină de speranță. Patru ani de divizare a societății sunt acum în spatele nostru ... Rețelele sociale evidențiază poziții extremiste. Giganții tehnologici au nevoie de reguli clare - trebuie să fie în slujba societății”.

Totodată, el a spus că e important să fie luate în serios preocupările alegătorilor lui Trump, a spus Weber: ”Protejarea granițelor nu este extremism. Să apărăm împreună valorile și instituțiile noastre comune”.

”Ignorarea flagelului inegalității este modul în care au început unele dintre cele mai grave perturbări din ultimii ani, precum Brexit și trumpismul”, a spus Iratxe García Pérez (S&D, Spania), menționând că toate democrațiile, chiar și cele mai puternice, sunt vulnerabile.

Scenele îngrozitoare ale atacului asupra Capitolului demonstrează că „trebuie să luptăm împotriva dezinformării”, a mai spus lidera socialiștilor.

”Atacul asupra Capitolului are rădăcini recunoscute”, a susținut Dacian Cioloș, președintele Renew Europe.

”Populismul, urmărirea intereselor individualiste în funcții publice, polarizarea și minciunile s-au propagat din cel mai important birou al țării. Nicio democrație din lume nu este imună în fața acestor pericole ”, a spus el.

Astăzi este ”o oportunitate pe care nu o putem rata. Trebuie să ne suflecăm mânecile, să remodelăm parteneriatul (...) și să găsim o viziune comună cu privire la modul de a face față provocărilor comune”, cum ar fi reducerea tensiunilor comerciale, combaterea schimbărilor climatice și abordarea față de giganții digitali, a adăugat acesta.

Ska Keller (Verzi/EFA, Germania) a solicitat protejarea libertăților fundamentale și a statului de drept, precizând că evenimentele de la Capitoliu au fost rezultatul direct al încurajării lui Trump și a ”patru ani de minciuni zilnice și dispreț față de fapte”.

Oare Europa este ferită de populism și demagogi, de dezinformări și atacuri asupra statului de drept, a întrebat aceasta, menționând campania Brexit ”plină de minciuni flagrante și promisiuni false”, ”nerespectarea drepturilor femeilor asupra propriilor corpuri, acțiune incredibilă a guvernului polonez” și ”dezmembrarea sistemică a statului de drept în Ungaria de către Viktor Orban”.