Europarlamentarii USR PLUS i-au adresat o scrisoare ambasadorului Rusiei în România, Valery Kuzmin, prin care solicită ca activistul și principalul opozant al Kremlinului, Alexei Navalnîi, să beneficieze urgent de asistență medicală de specialitate.

„Viața lui Alexei Navalnîi este responsabilitatea celor care l-au întemnițat. Navalnîi este un om a cărui viață a mai fost salvată o dată, cu greu, în urma unei tentative de otrăvire, ca urmare a unor demersuri europene. El este un opozant politic cunoscut care nu poate fi exterminat în închisoare fără ca acest lucru să aibă consecințe politice serioase. Sper ca autoritățile ruse să ia de urgență măsurile medicale necesare pentru a-l proteja pe Navalnîi”, a declarat Nicolae Ștefănuță, membru în Comisia de Afaceri Externe a PE și inițiator al scrisorii, citat într-un comunicat de presă.

”Alexei Navalnîi nu poate plăti cu viața dreptul la liberă exprimare și la opoziție politică într-un stat care pretinde a fi democratic. În conformitate cu legislația internațională cu privire la drepturile omului, Federația Rusă are o responsabilitate substanțială în ceea ce privește integritatea corporală și sănătatea activistului rus și trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a îi ocroti viața și a îi asigura îngrijirea medicală de care are nevoie. În starea în care se află, Navalnîi nu poate rămâne în Rusia. Cerem evacuarea lui medicală de urgență și sperăm să vedem la autoritățile ruse înțelepciunea, luciditatea și acțiunea rapidă în acest sens, în aceste momente critice, în care fiecare oră contează”, declară Ramona Strugariu, membru în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne.


Prin acest demers, europarlamentarii USR PLUS se alătură altor numeroase demersuri europene pe lângă regimul de la Kremlin, trăgând un semnal de alarmă asupra pericolului în care se află Alexei Navalnîi.