Exportul de instrumente de supraveghere cibernetică trebuie autorizat, astfel încât civilii și apărătorii drepturilor omului să fie protejați, au decis miercuri membrii Parlamentului European.

Controalele pentru exporturile UE ar trebui extinse la instrumentele de supraveghere cibernetică pentru a evita încălcarea drepturilor omului, potrivit poziției de negociere a Parlamentului votată miercuri. Eurodeputații urmează să negocieze cu Consiliul și Comisia Europeană pentru forma finală a legislației.

UE își actualizează în prezent regulile privind controlul exporturilor de echipamente cu dublă utilizare pentru a ține pasul cu noile tehnologii și a preveni spionarea de către regimurile totalitare a propriilor cetățeni cu ajutorul produselor europene.

Tehnologiile dezvoltate de companii europene care pot fi utilizate pentru spionaj vor fi astfel supuse unui control mai strict înainte de a fi exportate, dar producătorii de software au criticat propunerea susținând că legislația definește prea larg „drepturile omului”, iar companiile vor avea mari probleme în a se asigura că produsele lor nu pot fi utilizate și în scopuri malefice, notează EurActiv.com.

Potrivit Parlamentului European, bunurile și tehnologiile create pentru a fi utilizate în circumstanțe de pace, civile, dar care pot fi utilizate și pentru arme de distrugere în masă sau atacuri teroriste fac deja subiectul unui regim de control a exporturilor UE. Noile reguli ar putea adăuga unele instrumente de supraveghere cibernetică pe lista echipamentelor care trebuie aprobate de autoritățile naționale înainte de a fi exportate. Printre acestea se numără echipamente pentru interceptarea telefoanelor mobile, accesarea computerelor, spargerea parolelor sau identificarea utilizatorilor de internet, astfel de echipamente cu utilizare dublă fiind utilizate pe scară largă pentru a oprima civilii, opoziția politică și activiștii din întreaga lume.

Deputații vor să protejeze drepturile omului mai mult și creează un sistem care poate să se adapteze mai ușor noilor tehnologii, iar printre sugestii se numără protejarea mai puternică a dreptului la viață privată, a datelor și a libertății de reuniune, prin adăugarea unor criterii clare și definiții în textul legislativ. Noile reguli au fost votate cu 571 de voturi pentru la 29 împotrivă și 29 de abțineri.

Comisia a propus în 2016 modificarea legislației privind controlul exporturilor pentru a include tehnologiile ce pot fi utilizate pentru supraveghere cibernetică după ce s-a aflat că guvernele din țări precum Egipt sau Bahrain au folosit software dezvoltat în Europa pentru a spiona protestele din Primăvara Arabă.

BBC a relatat anul trecut că BAE Systems a vândut produsul său Evident, care poate desfășura operațiuni de supraveghere pe scară largă a comunicațiilor digitale, către Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Oman, Maroc și Algeria, amintește EurActiv.com, menționând că firma britanică a spus că acele exporturi au fost în acord cu legea.