În Europa se înregistrează cel mai mare nivel al consumului de alcool din lume, arată datele furnizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Concret, 8 din cele 10 țări în care se consumă cel mai mult alcool se află în Europa, trei dintre acestea fiind Islanda, Norvegia și Ucraina, explică ilfattoquotidiano.it.

OMS reamintește, printre altele, că abuzul de alcool nu numai că provoacă daune economice și pune presiune asupra sistemelor sociale și de sănătate, dar în același timp constituie și una dintre cauzele care favorizează apariția cancerului. 

Experții subliniază că aproximativ jumătate din cazurile de cancer de sân din Europa asociate alcoolului se datorează consumului ușor sau moderat de băuturi.

''Alcoolul este un cancerigen din grupa 1, făcând parte din aceeași categorie cu arsenicul, azbestul și tutunul. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu sunt conștienți de numeroasele riscuri pe care le prezintă alcoolul pentru sănătatea lor'', spune Hans Henri P. Kluge, director regional OMS pentru Europa.

Cancerul este principala cauză a decesului cauzat de alcool în Uniunea Europeană, iar în 2016, aproape 80.000 de persoane au murit din cauza cancerelor asociate alcoolului, în timp ce aproximativ 1,9 milioane de ani de viață au fost pierduți din cauza mortalității premature sau a dizabilității.

Astfel, OMS a lansat o campanie, finanțată cu 10 milioane de euro, pentru a sensibiliza opinia publică și factorii de decizie politică cu privire la legăturile dintre consumul de alcool și riscurile de cancer.

Proiectul intenționează să actualizeze etichetele băuturilor alcoolice, cu specificarea riscului pe care-l reprezintă pentru sănătate, precum și să promoveze și mai mult educația sanitară pe această temă.

sursa: RADOR