Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, vrea ca Zona Euro să includă rapid toate statele UE. Economiştii şi miniştrii de Finanţe privesc cu scepticism propunerea: introducerea rapidă a monedei euro este foarte periculoasă.

Ministrul austriac de Finanţe, Hans Jörg Schelling (ÖVP), a declarat că nu trebuie să mai existe"o a doua Grecie”, astfel că o extindere pentru toate statele UE reprezintă "un drum lung".

Omologul său olandez, Jeroen Dijsselbloem, s-a exprimat împotriva unei "constrângeri pentru o viteză mai mare" în ceea ce priveşte expansiunea Zonei Euro. "Decizia de a adera la uniunea monetară depinde de dorința țărilor în cauză și a cetățenilor lor",a declarat şeful Eurogrup, potrivit Welt Online.

Wolfgang Schäuble dorește ca un stat membru să îndeplinească toate criteriile înaine de a fi primit, în caz contrar, "ar fi periclitată stabilitatea întregii uniuni monetare".

Ministrul german de Finanţe I-a luat însă apărarea preşedintelui Comisiei Europene, explicând că Juncker a fost înţeles greşit. El a spus că trebuie îndeplinite condițiile economice pentru a aderare. "Dacă nu se întâmplă asta (îndeplinirea condiţiilor), atunci nu e în interesul statelor membre să devină parte a Zonei Euro ", a subliniat Schäuble.

Diferenţe mari între statele membre

Nici economiştii nu au primit prea bine propunerile lui Juncker.

"Diferențele dintre țările occidentale și unele state din Europa de Est sunt atât de mari”, astfel că ar avea repercusiuni asupra Zonei Euro, crede Lüder Gerken, președintele Centrului pentru Politică Europeană. În Zona Euro sunt deja țări competitive și mai puţin competitive. "Cred că ar fi foarte problematic să fie acceptate noi state mai puţin competitive”, spune Gerken.

Diferenţa semnificativă în ceea ce priveşte competitivitatea este indicată inclusiv de diferenţele mari între venitul pe cap de locuitor.

Bulgaria, care a aderat la UE în 2007, are PIB pe cap de locuitor de 6.622 de euro. Devenită membră în acelaşi an, România are un PIB pe cap de locuitor ceva mai mare - 8.419 euro.

Ambele state sunt departe de Cehia, plasată cel mai bine în cursa pentru adoptarea monedei unice: 18.128 de euro PIB pe cap de locuitor. Dar şi Cehia e departe de media PIB pe cap de locuitor din Zona Euro: 31.600 de euro.

Economiştii critică şi ideea lui Jean-Claude Juncker de a ajuta statele să adere la Euro. "Zona Euro nu are nevoie de noi instrumente financiare, are deja suficient de multe”, a declarat, pentru Welt am Sonntag, Friedrich Heinemann, economist la Centrul pentru Cercetări Economice Europene (ZEW).