Egiptul este pregătit să coopereze pentru a atenua criza actuală a gazelor din Europa, a spus președintele Abdel Fattah al-Sisi la Berlin, în timpul conferinței de presă împreună cu cancelarul Olaf Scholz.

I-am confirmat cancelarului că Egiptul este pregătit să colaboreze cu Germania în sectorul energetic. Acest lucru include exportul de gaze și hidrogen, energie eoliană și solară".

"În ceea ce privește aprovizionarea cu gaze și, în viitor, și cu hidrogen, acestea se încadrează bine în lunga relație industrială pe care Germania și Egiptul o au", a afirmat cancelarul Germaniei.

În fața posibilității ca Rusia să închidă complet aprovizionarea cu gaze către țările europene, șefii de guvern sunt ocupați să asigure propriilor state aprovizionări energetice alternative.

Luni, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a semnat un memorandum de înțelegere cu Azerbaidjan pentru a dubla importurile de gaze din națiunea caspică către Europa.

Premierul italian Mario Draghi a mers în Algeria pentru a semna un acord care sporește aprovizionarea cu gaze.

De la începutul anului, Algeria a furnizat Italiei 13,9 miliarde de metri cubi de gaze și intenționează să furnizeze încă 6 miliarde de metri cubi până la sfârșitul anului 2022.

Numai anul trecut, Rusia a furnizat aproximativ 40% din gazele minerale europene, dar războiul din Ucraina și sancțiunile împotriva Rusiei au dus la o creștere a prețurilor la energie și o creștere a inflației, făcând mai incerte perspectivele pentru redresarea situației în toamnă.