Confruntată cu strategia de război lung la care s-a angajat Vladimir Putin, 
Uniunea Europeană înțelege să asigure "un flux de bani previzibil și stabil", informează La Tribune.

În vreme ce conflictul purtat de Rusia în Ucraina se arată că va dura, Uniunea Europeană a bugetat deja ajutorul pe care îl va da Ucrainei. UE îi va acorda 1,5 miliarde de euro pe lună în 2023 și va continua s-o susțină în conflictul contra Rusiei, a declarat vineri președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Acest ajutor financiar se adaugă materialelor militare furnizate de statele europene armatei ucrainene pe front.

În a 240-a zi de război, Europa a alocat până în prezent 19 miliarde de euro Ucrainei, a mai arătat Ursula von der Leyen. "Este foarte important pentru Ucraina să dispună de un flux de bani previzibil și stabil", a declarat ea, afirmând că Kievul estimează nevoile sale lunare la 3-4 miliarde de euro "pentru ce este esențial".

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a adresat liderilor UE prin legătură video joi, afirmând că rachetele rusești și dronele iraniene au avariat o treime din infrastructura energetică a Ucrainei, la apropierea iernii.

Ursula von der Leyen a declarat că UE studiază și mijloacele de a ajuta Ucraina să restabilească aprovizionarea cu apă, energie și electricitate.

Un "nou tsunami" de migrație

Dar în paralele cu aceste urgențe, Europa ar putea trebui să înfrunte o altă miză, de populație de astă dată. Sâmbătă, prim-ministrul ucrainean, Denis Șmigal, a avertizat într-adevăr contra unui "nou tsunami migrator" dacă Rusia își continuă atacurile asupra infrastructurilor civile ale țării sale, într-un interviu care apare duminică.

"Dacă nu mai este curent, electricitate și apă în Ucraina, asta poate declanșa un nou tsunami de migrație", a spus el.

Denis Șmigal, care urmează să participe luni la forumul economic germano-ucrainean la Berlin, a acuzat Moscova că vrea "să arunce Ucraina într-o catastrofă umanitară", potrivit unor extrase din interviul său în ziarul de duminică "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" comunicate în avans.

Rusia vrea "să ofere Ucrainei o iarnă rece, în cursul căreia oamenii ar putea literalmente să moară înghețați. Asta ar putea duce la o catastrofă umanitară planificată, cum nu a mai văzut Europa de la al doilea război mondial", a avertizat el.

În interviul lui din FAS dl Șmigal a mai cerut Berlinului să livreze Ucrainei noi muniții în zilele următoare pentru a respinge loviturile aeriene rusești.

Pentru reconstrucția Ucrainei, dl Șmigal vrea să utilizeze avioanele rusești înghețate în străinătate. Daunele comise de atacul Rusiei se ridică actualmente la "peste 750 de miliarde de dolari", a declarat el.

În paralel, există avioane rusești înghețate cu o valoare de 300 până la 500 de miliarde de dolari, a subliniat el. "Trebuie să dezvoltăm un mecanism de confiscare a avioanelor rusești", a spus el.

După forumul economic germano-ucrainean, luni, unde președintele Volodimir Zekenski va avea o alocuțiune video, va avea loc marți, tot la Berlin, o conferință internațională pentru reconstrucția Ucrainei.

"Ucraina nu poate face totul singură, nici UE nu poate face totul singură. Numai comunitatea internațională, care susține în prezent Ucraina, o poate face. Ea trebuie s-o facă multă vreme", a afirmat cancelarul Olaf Scholz.

sursa: RADOR