Europa arde. Ard temperaturile. Și arde pământul. Regatul Unit, Germania și Danemarca sunt în alertă și așteaptă cele 40 de grade de astăzi, situația similară și în Franța, inclusiv la Paris,

Italiei îi va veni din nou rândul în câteva zile în diverse orașe; în Spania temperaturile au depășit deja 50 de grade în Sud;  în tip ce în Portugalia mercurul a urcat până la 47 de grade.

Iar arșița care a cuprins sud-vestul Europei - al șaselea anticiclon care a încălzit Bătrânul Continent de la începutul lui 2022 cauzat, asigură oamenii de știință, de schimbările climatice care vor duce la episoade din ce în ce mai dese și mai intense - nu dă semne de atenuare.În doar șase luni, în zona Uniunii Europene a ars o suprafață mai mare decât toată Valea Aostei: 346.000 de hectare de pădure.

Dacă unora li se poate părea puțin, gândiți-vă că este de trei ori mai mare decât media ultimilor 16 ani. Și nu e singurul record dramatic pentru că, potrivit unei analize a datelor furnizate de Sistemul European de Informații privind Incendiile Forestiere (Effis) al Comisiei UE, numărul „incendiilor majore”, clasificate ca atare pentru că depășesc 30 de hectare, a a ajuns la 1.756, practic de patru ori mai mare decât media care a fost în jur de 407 pe an în ultimii 16 ani.

Urgența nu se referă doar la numărul pădurilor distruse. Mii de oameni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele din cauza avansării inendiilor. În sudul Spaniei, lângă Costa del Sol, 2.300 de persoane, inclusiv rezidenți și turiști speriați, au fugit de un incendiu care s-a extins pe dealurile din Mijas. În total, a ars o suprafață de patru ori mai mare decât media. În Portugalia, anul acesta flăcările au distrus 30.000 de hectare de teren, cea mai mare suprafață din vara lui 2017, când țara a fost devastată de incendii.

Efe, agenția spaniolă de presă a anunțat că în Peninsula Iberică mai bine de 300 de oameni au murit din cauza căldurii.

În Franța, lângă coasta de sud-vest, locuitorii povestesc despre scenarii „post-apocaliptice”, „lucuri nemaivăzută până acum”, așa cum a declarat agenției de presă AFP o femeie care locuiește lângă La Teste-de Buch, în regiunea Gironde, lângă Bordeaux, unde flăcările au cuprins 10 mii de hectare, iar persoanele strămutate, peste 12 mii de oameni, care caută ospitalitate, au cu ele doar ceea ce purtau atunci când au fost nevoite să fugă.

Într-o vizită la unitatea operațională de criză, Președintele Emmanuel Macron a asigurat că Franța este „mobilizată” împotriva incendiilor și că va „rezista” acestei situații fără precedent. Însă șeful federației franceze a pompierilor a avertizat asupra impactului pe care îl are încălzirea globală: „Pompierii, securitatea civilă sunt cei care se ocupă zilnic de efecte, iar aceste efecte nu vor avea loc în 2030, ele există acum , în acest moment”, a spus Grégory Allione.

Arde și Grecia, 50 de incendii de pădure doar în ultimele ore și șapte sate din nordul insulei Creta, lângă Rethymno, au fost evacuate. În Italia, doar în Sardinia au izbucnit 24 de incendii.

Flăcări care agravează o situație deja grea din cauza secetei care a atins niveluri de record record atât în Nord cât și în Sud. Până acum au ars 23.000 de hectare, o cifră mult mai mare decât media atinsă între 2006 și 2021.

Dintre țările Uniunii Europene, cea mai afectată este România, cu 149.000 de hectare care au ars de la începutul anului din cauza a 735 de incendii majore.

Cifre fără precedent și în alte state est-europene: Croația (28 de mii de hectare arse în 134 de incendii), Bulgaria (7.735 de hectare în 50 de incendii) și Ungaria (5.877 de hectare în 44 de incendii).

sursa: RADOR