''Cel mai mare dezastru natural din ultimii 30 de ani'' - așa a definit guvernul sloven inundațiile care au lovit țara, provocând cel puțin 4 victime, relatează Euronews.

Deocamdată, prejudiciul material este estimat la 500 de milioane de euro. Potrivit executivului, două treimi din Slovenia a fost afectată de inundații și alunecări de teren. Țara a cerut ajutor de la Uniunea Europeană și NATO.

''Pagubele sunt de neimaginat: practic două treimi din Slovenia au fost afectate de inundații într-un fel sau altul, iar eforturile de revenire la normalitate vor fi masive'', a declarat Robert Golob, prim-ministrul Sloveniei.

În apropiata Austrie a fost raportat un deces în Carintia, lovită de ploi intense și bruște. Serviciile de urgență au trebuit să răspundă la numeroase apeluri de ajutor și evacuare. În weekend situația s-a stabilizat parțial, însă multe zone continuă să fie accesibile doar cu elicopterul, sau cu ambarcațiunile serviciilor de protecție civilă.

În același timp, Pirineii se luptă în continuare cu incendii masive de pădure. În zona de centru și în vestul Portugaliei, au trebuit să fie evacuate mai multe sate. În weekend, au fost rănite 6 persoane și au ars 6.200 de hectare de pădure.

La granița dintre Spania și Franța, lângă Portbou, 130 de persoane au fost constrânse să-și părăsească casele în flăcări. Incendiul a ars aproximativ 200 de hectare în trei ore și s-a extins rapid, fiind alimentat de vânturile puternice. Duminică, pompierii locali au declarat că incendiul este sub control.

Alerta de incendiu și în Sardinia, unde în timpul week-end-ului, incendiile au lovit zonele rurale și turistice din Posada, Villaputzu, Muravera și Quartu Sant'Elena.

În nord-estul insulei, la Podasa, au fost evacuate cel puțin 600 de persoane. Șoseaua națională 131 ''Diramazione centrale Nuorese'' a fost închisă temporar între Siniscola și Olbia.

Echipele de la sol au acționat în zonă asistate de trei Canadairs și de elicoptere ale flotei regionale, care au făcut tot posibilul pentru limitarea zonei incendiate, focul fiind alimentat și de mistral. La Quartu Sant'Elena, în zona Cagliari, flăcările au reușit să se extindă chiar și pe o șosea cu patru benzi. În întreaga insulă incendiile au devastat duminică sute de hectare.

Sursa: RADOR