UE avertizează administraţia Donald Trump că decizia de retragere a Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), semnat cu Rusia, va genera "instabilitate" şi o "cursă a înarmării", cu efecte asupra ţărilor europene.

Uniunea Europeană a îndemnat, luni, Statele Unite şi Rusia să continue dialogul pentru menţinerea tratatului INF, în contextul în care Administraţia Vladimir Putin a avertizat că va dezvolta noi rachete atomice după decizia Washingtonului de retragere din acest acord.

„Statele Unite şi Federaţia Rusă trebuie să continue dialogul constructiv pentru menţinerea Tratatului şi pentru a se asigura că este aplicat în mod complet şi verificabil”, a declarat Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Bruxellesul îl avertizează pe preşedintele american, Donald Trump, că retragerea din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, un element de bază în structura de securitate a Europei, va avea efecte asupra întregii lumi.

„Ne aşteptăm ca Statele Unite să analizeze consecinţele pe care eventuala retragere din Tratatul INF le va avea asupra propriei securităţi, asupra securităţii aliaţilor şi a întregii lumi. Lumea nu are nevoie de o nouă cursă a înarmării, care nu ar fi în avantajul nimănui, ci, dimpotrivă, ar aduce şi mai multă instabilitate”, transmite Uniunea Europeană, conform agenţiei Associated Press.

Washingtonul şi Moscova trebuie să menţină dialogul constructiv pentru a păstra acest Tratat, care a contribuit la încheierea Războiului Rece, la oprirea cursei înarmării nucleare şi este unul dintre elementele fundamentale în arhitectura de securitate europeană", a afirmat Maja Kocijancic, un purtător de cuvânt al UE.

Kremlinul a semnalat luni că Rusia va fi nevoită să dezvolte noi tipuri de rachete nucleare. „Este vorba de securitatea strategică. Măsurile de acest fel pot face lumea mai periculoasă”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei. „Retragerea SUA din acest tratat forţează Rusia să ia măsuri pentru a-şi garanta securitatea. Dacă Statele Unite dezvoltă noi sisteme, sunt necesare măsuri din partea Rusiei pentru restabilirea echilibrului de forţe”, a subliniat Peskov.

Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, a anunţat sâmbătă seară preşedintele Donald Trump. Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest tratat, dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.