Europa se teme de „o cursă a înarmării” după retragerea SUA din tratatul nuclear cu Rusia
UE avertizează administrația Donald Trump că decizia de retragere a Statelor Unite din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), semnat cu Rusia, va genera "instabilitate" și o "cursă a înarmării", cu efecte asupra țărilor europene.
Uniunea Europeană a îndemnat, luni, Statele Unite și Rusia să continue dialogul pentru menținerea tratatului INF, în contextul în care Administrația Vladimir Putin a avertizat că va dezvolta noi rachete atomice după decizia Washingtonului de retragere din acest acord.
„Statele Unite și Federația Rusă trebuie să continue dialogul constructiv pentru menținerea Tratatului și pentru a se asigura că este aplicat în mod complet și verificabil”, a declarat Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate.
Bruxellesul îl avertizează pe președintele american, Donald Trump, că retragerea din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, un element de bază în structura de securitate a Europei, va avea efecte asupra întregii lumi.
„Ne așteptăm ca Statele Unite să analizeze consecințele pe care eventuala retragere din Tratatul INF le va avea asupra propriei securități, asupra securității aliaților și a întregii lumi. Lumea nu are nevoie de o nouă cursă a înarmării, care nu ar fi în avantajul nimănui, ci, dimpotrivă, ar aduce și mai multă instabilitate”, transmite Uniunea Europeană, conform agenției Associated Press.
Washingtonul și Moscova trebuie să mențină dialogul constructiv pentru a păstra acest Tratat, care a contribuit la încheierea Războiului Rece, la oprirea cursei înarmării nucleare și este unul dintre elementele fundamentale în arhitectura de securitate europeană", a afirmat Maja Kocijancic, un purtător de cuvânt al UE.
Kremlinul a semnalat luni că Rusia va fi nevoită să dezvolte noi tipuri de rachete nucleare. „Este vorba de securitatea strategică. Măsurile de acest fel pot face lumea mai periculoasă”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției Rusiei. „Retragerea SUA din acest tratat forțează Rusia să ia măsuri pentru a-și garanta securitatea. Dacă Statele Unite dezvoltă noi sisteme, sunt necesare măsuri din partea Rusiei pentru restabilirea echilibrului de forțe”, a subliniat Peskov.
Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, a anunțat sâmbătă seară președintele Donald Trump. Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acțiune cuprinse între 500 și 5.500 de kilometri. Donald Trump susține că Rusia a încălcat acest tratat, dar Administrația Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.
de Cristi 23 Oct 2018 12:33