Când era vorba de turiștii care fug de iarnă în zonele cu climă caldă, mulți se gândeau, în primul rând, la scandinavi, potrivit publicației maghiare Vilaggaazdasag.

Suedezii care călătoresc din Europa în zone cu climă mai caldă, cum ar fi Thailanda, au reprezentat timp de zeci de ani pentru țările din Asia o categorie foarte numeroasă de turiști de încredere. Cel mai mobil grup de turiști, care rezervă cazare pe termen lung, este format din părinți cu copii mici, independenți de anul școlar, precum și pensionari și, desigur, nomazii digitali care nu sunt legați de o prezență fizică la birou.

După ce în timpul pandemiei de coronavirus s-a răspândit pretutindeni în lume sistemul de lucru în home office, mult mai multe persoane pot petrece chiar și luni întregi într-o țară, lucrând de la distanță, departe de casă.

Din cauza creșterii drastice a prețurilor la energie în urma izbucnirii războiului din Ucraina, oamenii nu mai sunt motivați doar de vremea plăcută și de prețurile mai mici la alimente, ci și de posibilitatea de a face economii uriașe la încălzirea și iluminatul locuințelor. Și pentru aceasta nu este nevoie să călătorească pe un alt continent, astfel că este de așteptat ca diferența dintre tarifele și caracteristicile climatice ale diferitelor țări să demareze, conform așteptărilor, turismul energetic.

Informația potrivit căreia Muntenegru se pregătește să-i atragă pe așa-numiții turiști energetici cu o ofertă specială, a stârnit în zilele trecute un viu interes în presa de turism din Ungaria. Concret, este vorba de cetățenii Uniunii Europene - în primul rând din Europa Centrală și de Vest - care planifică să își petreacă sezonul de iarnă în țări în care energia nu este atât de scumpă ca în țările lor de origine.

Destinația principală a turiștilor energetici este Insulele Canare, dar numărul persoanelor care călătoresc cu intenția de a reduce cheltuielile cu utilitățile, respectiv a celor care rezervă cazare pentru o perioadă mai lungă de timp a crescut și în Turcia. Nici Croația nu rămâne pe din afară din această afacere, potrivit știrilor de acolo, o agenție de turism va aduce, de exemplu, aproape 60.000 de turiști germani la Dubrovnik.

După toate acestea, Muntenegru nu lasă sezonul de iarnă la voia întâmplării, specialiștii încearcă să le atragă atenția turiștilor energetici, printr-o campanie, asupra oportunităților de acolo, în special asupra faptului că pot petrece mai mult timp în Muntenegru cu banii pe care i-ar cheltui pe mâncare și încălzirea locuințelor.

În rândul turiștilor energetici, cele mai importante piețe potențiale sunt considerate cele britanice și germane, însă organizatorii campaniei consideră că merită să acorde atenție fiecărei țări din Europa Centrală și de Vest.

Turiștii nu vin în Ungaria din aceste considerente

În Ungaria, apariția turiștilor energetici nu este încă sesizabilă. Cei care rezervă cazare pentru câteva săptămâni vin de obicei cu un scop concret, paleta de destinație fiind extrem de colorată, a declarat pentru ziarul "Világgazdaság" președintele Asociației Ungare de Închirieri de Apartamente, Balázs Schumicky.

Managerii care călătoresc în interes de serviciu reprezintă o caregorie stabilă de turiști pentru piața Airbnb, ca și cei care vin pentru tratamente de infertilitate și stomatologice, pentru adopție sau pentru a paricipa la cursuri de piloți, care închiriază, de asemenea, apartamente pentru mai multe săptămâni.

Cererea de apartamente este mare și în cazul bursierilor Erasmus. Între timp, potrivit unor opinii, persoanele care locuiesc în apartamente care nu beneficiază de reduceri la costurile cu utilitățile, pot deveni chiar potențialii solicitanți de subînchiriere. Această prognoză se bazează pe faptul că închirierea unui apartament poate fi mai ieftină decât încălzirea unei locuințe la prețurile pieței. Însă, deocamdată nimeni nu a depășit nivelul speculațiilor și datorită lunii octombrie blânde este puțin probabil să o facă pentru un timp.

Cert este că pe piața de închiriere pe termen lung, care este semnificativ mai ieftină în comparație cu apartamentele Airbnb, un chiriaș care dorește să închirieze în sezonul de iarnă o locuință pentru una, două sau trei luni nu reprezintă o alternativă atractivă pentru proprietari. În această categorie, perioada estimată de închiriere este de obicei de cel puțin un an. În Ungaria, la nivel de stat încă nu s-a pus problema ca turismul energetic să fie un subiect de campanie.

sursa: RADOR