Parlamentul European amenință Turcia: eurodeputații vor vota în favoarea ridicării vizelor pentru cetățenii turci, doar după ce Ankara îndeplinește toate cerințele UE. Erdogan nu vrea însă să îndeplinescă una dintre condiții.

Acordul UE-Turcia privind criza refugiaților este pus în pericol de un actor căruia i-a fost acordată prea puțină atenție în această chestiune: Parlamentul European a refuzat continuarea discuțiilor privind liberalizarea vizelor pentru cetățenii turci. În primul rând, Ankara trebuie să îndeplinească toate cele 72 criterii stabilite de Uniunea Europeană, a decis, marți, Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), scrie Spiegel Online.

Potrivit unor surse europene, decizia a fost luată încă de săptămâna trecută în conferința președinților, for din care fac parte președintele PE și președinții grupurilor politice. Ceea ce înseamnă că ea a fost luată la cel mai înalt nivel și că există "o înțelegere clară” între social-democrați, populari și liberali. Iar mesajul este și el cât se poate de limpede: în cazul în care Ankara nu renunță la poziția dură, nu vor fi eliminate vizele pentru cetățenii turci. Se pare că și Verzii și Stânga Europeană sunt de acord cu această abordare.

Decizia Parlamentului riscă să tulbure apele, deoarece fără acordul său vizele pentru cetățenii turci nu vor fi ridicate. 

Divergențe privind legislația antiterorism

De partea cealaltă, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a amenințat în mod repetat că nu va mai implementa Acordul, dacă liberalizarea vizelor nu va avea loc la începutul lunii iulie, așa cum a propus Comisia Europeană. Dar marți liderul turc și-a schimbat declarația. "În privința vizelor, promisiunea europenilor este pentru luna octombrie. Sper că vor respecta cuvântul dat", a spus Erdogan la Ankara, conform Le Figaro.

"Nu vor exista discuții privind liberalizarea vizelor, înainte de îndeplinirea celor 72 de criterii", a declarat Manfred Weber, liderul Grupului PPE din Legislativul european. 

Divergențele dintre cele două părți vizează în special legea turcă privind combaterea terorismului, care este folosită și pentru represalii împotriva minorităților, politicienilor din opoziție și jurnaliștilor.

Săptămâna trecută, Erdogan a subliniat că Turcia nu va schimba această lege.

 

Uniunea Europeană ne cere să modificăm legea antiteroristă. În acest caz, noi vom spune: «noi vom merge pe drumul nostru și voi pe al vostru»,

a declarat, vineri, Recep Erdogan, în timpul unui discurs susținut la Istanbul.

"Dacă el nu-și schimbă această poziție, Parlamentul European nu poate decide eliminarea vizelor", a declarat europarlamentarul S&D Birgit Sippel, din Comisia LIBE.

Spiegel Online notează, citând surse de la Strasbourg, că nimeni nu este interesat de o escaladare a situației și există speranțe că UE și Turcia vor reuși să ajungă la un acord, chiar dacă pentru moment ambele părți sunt pe poziții ferme.