Europeni în căutare de inspirație la marea reuniune a conservatorilor americani

„Make Europe Great Again” la centrul de conferințe de lângă Washington unde se desfășoară marea reuniune a dreptei americane, europeni cu tricouri și șepci albastre adaptează sloganul lui Trump la culoarea Europei, relatează AFP preluată de Agerpres.
În căutare de contacte și de inspirație, conservatorii europeni au venit începând de joi la ediția din 2025 a CPAC, în siajul victoriei electorale a miliardarului republican.
În spatele unui stand, Raphael Audouard explică AFP că era important să vină să arate că „această mișcare care l-a propulsat pe Trump are susținători și în Europa”.
Francezul de 32 de ani este la convenție în calitate de director al Fundației Patrioți pentru Europa, un organism afiliat grupului cu același nume din Parlamentul European, care reunește Adunarea națională din Franța, Liga Nordului din Italia și Fidesz din Ungaria.
Potrivit lui Raphael Audouard, mulți americani de la CPAC „sunt fericiți să vadă că mișcarea pe care au creat-o în SUA îi inspiră și pe Europeni”, în pofida dezacordurilor pe anumite subiecte.
Însă nu există nicio „naivitate”. „Trump vrea 'America First'. 'America First' nu este 'Europe First'”, a adăugat el despre programul președintelui republican.
Șefi de partid precum britanicul Nigel Farage, și câțiva prim-miniștrii ca slovacul Robert Fico, au făcut și ei deplasarea la periferia capitalei americane pentru a-și populariza mișcările de dreapta sau de extremă dreapta, dar și pentru a vedea ce se întâmplă de cealaltă parte a oceanului.
Eurodeputatul francez Jordan Bardella, președinte al Adunării naționale, a anunțat vineri că-și anulează intervenția la CPAC prevăzută în cursul zilei din cauza unui „gest care face referire la ideologia nazistă” făcut la convenție de Steve Bannon. Acest fost consilier al lui Donald Trump a întins mâna ostentativ la finalul unui discurs, după care a dat aprobator din cap.
Românca Diana Iovanovici-Șoșoacă, și ea eurodeputată în Parlamentul European, a explicat că a venit „mai întâi din curiozitate pentru ceea ce se întâmplă aici”.
„Sper că vom putea înnoda legături cu responsabili, aleși ai Congresului, senatori”, a adăugat Diana Iovanovici-Șoșoacă, care s-a făcut mai întâi cunoscută pe rețelele sociale din România pentru opoziția sa la măsurile anti-CoViD.
Președinta partidului de extremă dreaptă S.O.S. România a făcut o paralelă între mișcarea sa și cea a președintelui american.
„Vrem să readucem măreția Europei și a României', a declarat eurodeputata din România pe marginea CPAC, reluând și ea sloganul „MAGA”.
Declinul Bătrânului Continent a fost o temă recurentă a intervențiilor de la CPAC.
„Privim de cealaltă a Atlanticului cu gelozie”, a spus fostul prim-ministru britanic Liz Truss în cadrul unui discurs înflăcărat și foarte elogios la adresa președintelui american.
„Vrem o revoluție Trump în Marea Britanie”, a mai declarat ea.
Venit pe scenă cu o drujbă oferită mai devreme de președintele argentinian Javier Milei, Elon Musk a afirmat că Europa este pe cale de a se „prăbuși”.
„S-ar spune că Franța era mai agreabilă acum 50 de ani decât acum”, a declarat de exemplu cel mai bogat om din lume, devenit aliat și susținător financiar al lui Donald Trump în ultima campanie.
Idee reluată și de Mateusz Morawiecki, prim-ministru al Poloniei între 2017 și 2023. „Este cu adevărat un mare continent și vreau să-i redăm măreția, pentru că acest continent este în declin”, a spus el în alocuțiunea sa.
Europa s-a „concentrat pe priorități proaste”, precum „primirea a cât mai mulți migranți clandestini posibil”, a mai spus el ulterior într-o declarație pentru AFP.
Președinte al Partidului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, el afirmă că „obiectivul principal” la CPAC este de a traduce discursul european pe limba americanilor și 'viceversa', în scopul ameliorării cooperării între cele două maluri ale Atlanticului.
Comentarii