Agenția Europeană de Aplicare a Legii, Europol, a intrat în spiritul festiv de sărbători prin lansarea unui calendar de advent care va dezvălui câte unul dintre criminali cei mai căutați din Europa, în fiecare zi, până la Crăciun.

Calendarele de Advent sunt niște almanahuri speciale care semnalează avansul de neoprit spre Crăciun, vin în multe forme, de la poze cu cadouri până la mici ciocolate și sticle miniaturale de băutură.

În acest an, Europol a inventat un calendar propriu de tip advent: o versiune online prin care vor fi făcuți cunoscuți public infractorii cei mai căutați din Europa.

"De la 1 decembrie, vom publica, timp de 23 de zile consecutive, câte unul dintre cei mai căutați fugari din lume, dintr-un stat membru diferit", a declarat purtătorul de cuvânt al Europol, Gerald Hesztera, potrivit AFP.

Persoana căutată va fi arătată pe social media, inclusiv pe pagina de Facebook Europol și pe Twitter în acea zi, a spus Hesztera.

Infractorii arătați de Europol au fost cu toții condamnați pentru infracțiuni grave, cum ar fi crimă, răpire, terorism și trafic de droguri și fug, în momentul acesta, de lege, a adăugat el.

"Toți acești criminali sunt pe fugă, fuga de responsabilitate și pedeapsa", a spus Hesztera.

Primul criminal

Calendarul criminalilor începe cu fugarului austriac Tibor Foco, în vârstă de 60 de ani, care este căutat pentru uciderea unei prostituate în martie 1986.

Condamnat pe viață, Foco a evadat din închisoare, în timp ce în timp ce era în permisie de studiu în 1995, potrivit site-ului Europol.

Este oferită o recompensă de 2.900 de euro pentru orice informație care poate ajuta la recapturarea sa.

De la lansarea site-ului Europol, din ianuarie, unii dintre cei 24 dintre cei mai căutați criminali au fost arestați, iar nouă dintre aceste arestări s-au petrecut datorită mass-mediei și publicului, a transmis Europol.

"Să sperăm că putem oferi oamenilor un cadou frumos pe 24 decembrie, după ce vom mai prinde câțiva dintre acești fugari", a spus Hesztera.