Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări de la București a adus progrese semnificative în domeniul securității energetice prin aprobarea unei liste de proiecte prioritare, dezbateri despre viitorul energetic al regiunii și al integrării proiectelor.

Succesul inițiativei va depinde astfel de colaborarea între cele 12 state partenere în stabilirea unor proiecte comune integrate în strategia europeană și crearea unui climat sigur pentru potențialii investitori, notează Europuls, în concluzia analizei privind summit-ul Inițiativei celor Trei Mări din 17-18 septembrie.

Dezbaterea „Interconectivități energetice în regiunea I3M” a adus în aceeași încăpere perspective diferite asupra proiectelor și obiectivelor stabilite în cadrul I3M. Pe de o parte, moderatorul dezbaterii, Richard Morningstar, Director Fondator al Global Energy Centre – Atlantic Council of the United States, a prezentat perspectiva Statelor Unite față de securitatea energetică a Europei și a Estului Europei.

Pe de altă parte, Comisia Europeană a fost reprezentată de Catharina Sikow-Magny, director al componentei Inițiative Regionale din Direcția Generală Energie, care a prezentat proiectele Comisiei în domeniul energetic și compatibilitatea proiectelor I3M cu direcțiile promovate de Comisie. Perspectivele statelor membre au fost susținute de un fost ministru al energiei din România, Răzvan Nicolescu și de Barbara Dorić, Director Executiv al LNG Croatia LLC. Justin Jackson, Manager Comercial ExxonMobil, a adus în dezbatere și viziunea mediului privat asupra viitorului energetic al Europei.

În prima zi a summit-ului a fost stabilită o listă prioritară de 8 proiecte în domeniul energiei. 7 dintre acestea sunt în domeniul gazului natural, iar unul dintre proiecte prevede interconectarea sistemului electric al statelor baltice cu restul Uniunii Europene prin Polonia.

Cele mai importante proiecte pentru România sunt BRUA – o conductă de gaz care să lege piețele din Bulgaria, România, Ungaria și Austria și Coridorul de transmisie a gazului între România-Ungaria-Slovacia, propus de Ungaria.

SUA și securitatea energetică a Estului Europei

Richard Morningstar a subliniat faptul că Statele Unite sunt foarte interesate de securitatea energetică a regiunii CEE și a întregii Europe, deoarece securitatea energetică este o valoare împărtășită de SUA cu aliații săi europeni și se îmbină cu stabilitatea politică și economică a Europei.

Acest discurs de deschidere, care a asigurat statele din Inițiativă de întregul sprijin al SUA pentru promovarea celor 8 proiecte prioritare pe energie, a fost similar cu discursul Secretarului American al Energiei, Rick Perry, care a fost prezent atât în cadrul întrevederilor de la Palatul Cotroceni, cât și în cadrul forumului de afaceri. De altfel, Statele Unite au avut numeroși reprezentanți în cadrul summit-ului, interesul american pentru promovarea Inițiativei, mai ales în domeniul energiei, fiind deja binecunoscut.

Întreaga analiză pe Europuls.ro.