Richard Grenell, care a demisionat la începutul lui din postul de ambasador SUA la Berlin, a declarat că Washingtonul va retrage circa 10.000 de militari din Germania.

Richard Grenell a confirmat planul de retragere a circa 10.000 de militari americani din Germania. Într-un interviu acordat cotidianului Bild, el a declarat că americanii ”s-au săturat” să plătească pentru apărarea altor țări.

Despre decizia lui Donald Trump de a reduce numărul trupelor americane din Germania a scris săptămâna trecută The Wall Street Journal, dar autoritățile de la Berlin nu au dorit să comenteze, așteptând o comunicare oficială. 

În interviu pentru Bild, Grenell susține că decizia nu reprezintă o noutate, președintele american anunțând de mai mult timp intenția de a retrage trupe din mai multe țări: Germania, Siria, Afganistan, Irak, Japonia sau Coreea de Sud.

Guvernul german a anunțat miercuri că a fost informat oficial de către Administrația americană despre o posibilă retragere de trupe, o purtătoare de cuvânt precizând că nu există încă o decizie finală privind numărul exact al militarilor.

În prezent, în Germania se află circa 34.500 de soldați americani. 

Anunțul lui Grenell i-a luat prin surprindere pe mai mulți înalți oficiali americani și germani.

Săptămâna trecută, premierul polonez Mateusz Morawiecki și-a exprimat speranța că o parte din trupele SUA din Germania vor fi relocate în Polonia, potrivit Reuters. 

Discuțiile privind consolidarea prezenței americane în Polonia sunt "pe drumul cel bun", a anunțat joi la Varșovia ambasadoarea americană Georgette Mosbacher, în timp ce această țară și-a exprimat speranța reamplasării pe teritoriul său a unei părți din soldații americani staționați în prezent în Germania, notează AFP.