Urmează câteva săptămâni exerciții și de teste de descurajare nucleară, atât pentru pentru NATO, cât și pentru și Rusia, anunță Euronews.

Misiunea alianței transatlantice, numită ''Steadfast Noon'', planificată de mai mult timp, a început luni, 17 octombrie, odată cu lansarea bombardierelor construite special pentru a transporta încărcături nucleare. Avioanele vor zbura deasupra Regatului Unit și a Mării Nordului. Exercițiul se desfășoară anual de peste un deceniu și implică Statele Unite și alți 13 membri ai alianței. Numele misiunii este inspirată din Ceasul Apocalipsei, o interfață sub forma unui ceas simbolic, administrată de experții revistei Buletinul Oamenilor de Știință din Domeniul Atomic de la Universitatea din Chicago, care arată câte minute despart omenirea de o catastrofă de proporții globale, moment simbolizat prin miezul nopții. 

La operațiunile care vor dura până duminică, 30 octombrie, vor participa aproximativ șaizeci de avioane de diferite tipuri, de la avioane de vânătoare din generația a patra și a cincea până la tancuri, de la avioane de supraveghere până la bombardiere strategice B-52 care vor zbura peste Atlantic, decolând de la baza aeriană Minot, din Dakota de Nord.

De cealaltă parte a continentului, Rusia își va desfășura misiunea anuală Grom, în care capacitățile militare nucleare ale federației sunt testate cu ajutorul bombardierelor și submarinelor.

În lumina amenințărilor recente ale Kremlinului cu privire la utilizarea bombelor nucleare pentru a rezolva conflictul din Ucraina, NATO va fi foarte atentă la exercițiile rusești. Spre deosebire de Grom, misiunea NATO nu presupune și încărcarea rachetelor nucleare pe vehiculele militare.

Sursa: RADOR