În perioada 20 mai – 22 iunie au loc exercițiile militare ”Steadfast Defender 21” cu participarea a peste la 9.000 de militari. Partea terestră a exercițiilor include și România.

Circa 9.300 de militari participă la ”Steadfast Defender 2021”, exercițiul condus de SUA și desfășurat în mai multe state europene. 

Într-un briefing de presă al NATO de joi, colonelul James Scott (Allied Joint Force Command) a infirmat informația potrivit căreia la exerciții ar participa circa 30.000 de militari. El a explicat că la prima etapă vor participa 5.000, la a doua - 300 și la cea de-a treia etapă - 4.000.

Prima etapă, care începe la finalul acestei luni, e dedicată exercițiilor maritime, la care vor participa circa 20 de nave aliate, 5.000 de militari și 40 de avioane. 

Tot la sfârșitul lui mai începe etapa a doua la Ulm, Germania, - exercițiu de comandă, iar cea de-a treia etapă vizează exerciții terestre, care vor avea loc în România. Peste 4.000 de militari și 600 de vehicule se vor antrena în zona Mării Negre, a precizat general-locotenentul Brice Houdet (Vice Chief of Staff SHAPE). 12 națiuni participă la exercițiile din România, inclusiv SUA și Marea Britanie, sub comanda Turciei. 

Brice Houdet a explicat că trupele NATO se pregătesc pentru ”provocările viitorului” și nu pentru pentru ”războaiele de ieri”.

Scopul exercițiilor este de a trimite tuturor mesajul că ”NATO e pregătită să-și apere toți Aliații împootriva oricăror amenințări”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Alianței, Oana Lungescu.

Întrebată dacă exercițiul va fi considerat o provocare de către Rusia, Oana Lungescu a precizat că ”toate exercițiile NATO sunt defensive, transparente, în deplină conformitate cu angajamentele internaționale”.

”Toate țările au dreptul să-și antreneze forțele și, desigur, acest lucru este valabil și pentru Aliații NATO, în special într-un moment în care vedem că mediul de securitate este mult mai provocator, mult mai imprevizibil, mai ales din cauza tiparului agresiv de acțiuni al Rusiei, dar și din alte motive, cum ar fi terorismul, tehnologiile disruptive, atacurile cibernetice și altele”, a mai spus Lungescu.

”Trebuie să rămânem atenți la ceea ce se întâmplă foarte aproape de granițele noastre. Vedem că Rusia a desfășurat zeci de mii de soldați în Ucraina și în jurul acesteia. Și, deși a început recent să retragă unele trupe, zeci de mii de soldați au rămas în Ucraina și în jurul acesteia”, a declarat purtătoarea de cuvânt a NATO, întrebată dacă nu există riscul ca Rusia să profite de aceste exerciții pentru a-și justifica întărirea prezenței militare în apropiere de granițele cu Ucraina. 

Aceasta a mai subliniat că ”Aliații sprijină pe deplin integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și solicită Rusiei să detensioneze situația și să își respecte angajamentele internaționale, inclusiv în cadrul OSCE”.

Și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, aflat în vizită la Kiev, a reiterat joi sprijinul Washingtonului față de Ucraina, în contextul intensificării tensiunilor cu Rusia.

"Sperăm că Rusia își va înceta acțiunile periculoase și agresive", a spus Antony Blinken în timpul întrevederii pe care a avut-o la Kiev cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. "Suntem conștienți că Rusia și-a retras unele forțele de la frontiera sa cu Ucraina, însă vedem că rămân forțe semnificative", a declarat Blinken, în cadrul întrevederii cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Pe de altă parte, șeful diplomației americane a avertizat asupra pericolului corupției la adresa democrației ucrainene, adăugând că oligarhii ”își pun propriile interese mai presus de interesele poporului ucrainean”, relatează Kyiv Post.