Imediat ce mi-am dat seama că americanul Robert Francis Prevost era noul papă, mi-am amintit de titlul pe care l-am dat unui articol din DN în 2020: "Tunelul dintre Casa Albă și Vatican s-a închis".

Avea legătură cu alegerea lui Joe Biden ca președinte al Statelor Unite și cu noua normalitate reprezentată de un catolic la Casa Albă, scrie Leonídio Paulo Ferreira, director adjunct al cotidianului Diario de Noticias.

Citez aici începutul acestei cronici ca un cadru: "Al Smith, în 1928, a fost demonizat ca anticrist și acuzat că vrea să construiască un tunel între Casa Albă și Vatican, pierzând alegerile prezidențiale. John Kennedy a fost ales în 1960, după ce a fost obligat să garanteze că loialitatea sa era față de America, iar nu față de Papă, dar Joe Biden a câștigat acum alegerile și s-a pus prea puțin accent pe faptul că este catolic, de fapt, fiind doar al doilea președinte în aproape două secole și jumătate de istorie".

Ei bine, acum, după așa-zisul al doilea președinte catolic, Statele Unite au un președinte care, după ce a participat la înmormântarea lui Francisc la Roma, a glumit chiar afirmând că vrea să fie papă și a postat pe rețelele de socializare o fotografie a sa îmbrăcat în Papă, generată de inteligența artificială. Dar și mai important: protestantul Trump este pentru a doua oară președintele unei țări care are deja peste 20% catolici (în Congres sunt 30%, iar la Curtea Supremă - majoritatea), este căsătorit cu o catolică (slovena Melania) și are ca vicepreședinte un catolic (recent convertitul JD Vance).

Nu e de mirare, așadar, că Trump s-a grăbit să-l felicite pe primul Papă născut în Statele Unite, chiar dacă, în urma glumei despre dorința de a fi Papă, l-a sugerat pe cardinalul din New York, Timothy Dolan, nu pe Prevost, drept o alegere bună printre americani. Poate că ar fi trebuit să știe că, chiar înainte de a fi Leon al XIV-lea, noul Papă îl criticase pentru atitudinea administrației americane față de imigranți. Și, la fel ca Francisc, l-a contrazis pe Vance, spunând că în catolicism, dragostea pentru familie este o prioritate, subliniind în schimb că dragostea pentru aproape nu se supune clasificărilor.

Acum, poate că există într-adevăr un tunel între Vatican și Casa Albă. Chiar dacă este simbolic. Și să fie o bătaie de cap pentru Trump. Nu uitați că președintele a obținut 56% din voturile catolice la alegerile în care a învins-o pe Kamala Harris. În ceea ce privește alegerile prezidențiale americane, regretatul papă Francisc, foarte dur, a ajuns să spună, adresându-se catolicilor din țară, că a fost alegerea răului mai mic, întrucât un candidat respingea imigranții, iar celălalt susținea avortul. 

sursa: RADOR RADIO ROMANIA