Experți ai ONU au cerut luni tragerea la răspundere a autorilor violențelor sexuale comise împotriva civililor israelieni în timpul atacurilor Hamas din 7 octombrie.

Ei declară că dovezile tot mai multe privind violuri și mutilări genitale indică posibile crime împotriva umanității, relatează Reuters.

Autoritățile israeliene au deschis la rândul lor o anchetă privind posibile crime sexuale comise în timpul celui mai sângeros atac împotriva Israelului din istoria sa. Hamas a negat comiterea unor astfel de abuzuri.

"Numărul tot mai mare de dovezi despre violențele sexuale raportate este deosebit de tulburător", au declarat luni doi experți independenți desemnați de ONU. Declarația se referea la acuzații de tortură sexuală, inclusiv viol și viol în grup, precum și mutilări și împușcături în zonele genitale.

"Aceste acțiuni constituie încălcări flagrante ale dreptului internațional, echivalând cu crime de război care, având în vedere numărul victimelor și premeditarea și planificarea extinsă a atacurilor, pot fi calificate și drept crime împotriva umanității", au spus experții.

"Fiecare victimă merită să fie recunoscută, indiferent de etnie, religie sau sex, iar rolul nostru este să fim vocea lor", au adăugat ei.

Israelul a criticat anterior organismul global pentru că nu a făcut suficient pentru a aborda problema, ca parte a unei încercări de a obține o recunoaștere mai mare a presupuselor crime sexuale.

Cei doi experți în tortură și execuții - Alice Jill Edwards și Morris Tidball-Binz - au discutat problema și cu autoritățile Hamas, au declarat ei. Totodată, au scris guvernului israelian și au cerut să poată coopera cu anchetatorii săi.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA