AIEA anunță că nu a găsit în acest stadiu "niciun semn de activități nucleare nedeclarate" în trei locuri inspectate la cererea Kievului, acuzat de Moscova că a șters dovezile de pregătire a unei "bombe murdare".

"Evaluarea noastră tehnică și științifică nu a arătat niciun semn de activități nucleare sau de materiale nedeclarate în aceste trei locații", a afirmat joi șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, într-un comunicat.

"Vom comunica rezultatele eșantionării de mediu de îndată ce va fi posibil", a adăugat Grossi, referindu-se la eșantioanele prelevate de inspectorii AIEA, relatează La Libre Belgique.

Inspecțiile la Institutul de cercetări nucleare de la Kiev, într-o uzină de exploatare minieră la Jovti Vodi și într-o uzină la Dnipro, sunt urmarea unei cereri scrise a Ucrainei să fie trimise echipe ale AIEA.

"În ultimele zile, inspectorii și-au putut duce la bun sfârșit activitățile prevăzute de AIEA și au putut, fără piedici, să aibă acces la locații", a arătat comunicatul agenției ONU.

Rusia a acuzat Ucraina că se pregătește să utilizeze "bombe murdare" împotriva trupelor sale, dar Kievul bănuiește Rusia că vrea să utilizeze ea însăși o asemenea bombă și să încerce s-o facă pe ea răspunzătoare, pentru a justifica apoi folosirea de arme nucleare de către Moscova, ale cărei trupe pierd teren în estul și în sudul Ucrainei.

O "bombă murdară" este o bombă convențională înconjurată de materiale radioactive, biologice sau chimice care sunt împrăștiate la explozie.

Președintele rus, Vladimir Putin, a cerut săptămâna trecută AIEA să inspecteze locațiile nucleare ucrainene "cât mai repede posibil".

Sursa: RADOR