Experții ONU spun că au găsit în Ucraina rămășițele unei rachete nord-coreene
Resturile unei rachete care a aterizat în orașul ucrainean Harkiv pe 2 ianuarie proveneau de la o rachetă balistică nord-coreeană, au declarat observatorii care monitorizează respectarea sancțiunilor ONU, relatează Reuters.
Într-un raport de 32 de pagini, specialiștii au concluzionat că „deșeurile recuperate de la o rachetă care a aterizat la Harkiv, Ucraina, la 2 ianuarie 2024, provin dintr-o rachetă din seria Hwasong-11 din RPDC” și încalcă embargoul asupra armelor impus Coreei de Nord.
Coreea de Nord se află sub sancțiunile ONU pentru programele sale de rachete balistice și nucleare din 2006, iar aceste măsuri au fost consolidate de-a lungul anilor.
Trei observatori au mers în Ucraina la începutul acestei luni pentru a inspecta resturile și nu au găsit nicio dovadă că racheta ar fi fost fabricată de Rusia. Ei „nu au putut identifica în mod independent de unde a fost lansată racheta și nici de către cine”.
„Informațiile despre traiectorie, furnizate de autoritățile ucrainene indică că aceasta a fost lansată pe teritoriul Federației Ruse”, au scris aceștia într-un raport din 25 aprilie, adresat comitetului de sancțiuni împotriva Coreei de Nord al Consiliului de Securitate al ONU.
„O astfel de locație, dacă racheta ar fi sub controlul forțelor ruse, ar indica probabil achiziția de către cetățeni ai Federației Ruse”, au scris aceștia, adăugând că aceasta ar fi o încălcare a embargoului asupra armelor impus Coreei de Nord în 2006.
SUA și alte țări au acuzat Coreea de Nord că a transferat arme către Rusia pentru a le folosi împotriva Ucrainei , pe care a invadat-o în februarie 2022. Atât Moscova, cât și Phenianul au negat acuzațiile, dar au promis anul trecut că vor aprofunda relațiile militare.
La o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU din februarie, SUA au acuzat Rusia că a lansat rachete balistice furnizate de Coreed de Nord împotriva Ucrainei în cel puțin nouă ocazii.
Echipele de monitorizare ONU au spus că rachetele balistice din seria Hwasong-11 au fost testate pentru prima dată public de Phenian în 2019.
Luna trecută, Rusia a refuzat reînnoirea anuală a observatorilor sancțiunilor ONU - cunoscuți ca un grup de experți - care monitorizează timp de 15 ani aplicarea sancțiunilor ONU asupra Coreei de Nord în privința programelor sale nucleare și de rachete balistice.
La câteva zile de la atacul din 2 ianuarie, procuratura din regiunea Harkiv a prezentat mass-mediei fragmente ale rachetei, spunând că este diferită de modelele rusești și că „aceasta poate fi o rachetă care a fost furnizată de Coreea de Nord”.
Misiunile Rusiei și Coreei de Nord la Națiunile Unite nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la raportul celor care monitorizează sancțiunile, precizează Reuters.
Comentarii