O explozie puternică a avut loc, marți, la Istanbul, în cartierul istoric Sultanahmet. Guvernatorul din Istanbul a anunțat că sunt 10 morți și 15 răniți.

UPDATE 14:18

Zece turiști germani și-au pierdut viața în atentatul de la Istanbul, arată ultimul bilanț al autorităților germane.

UPDATE 16:43

Conform cabinetului premierului turc, majoritatea victimelor atentatului sinucigaș de la Istanbul sunt cetățeni germani. Premierul Ahmet Davutoglu a sunat-o pe Angela Merkel și a informat-o despre situația de la Istanbul transmițând, în același timp, condoleanțe pentru victime, relatează agenția Anadolu.

UPDATE 15:15

Vicepremierul turc Numan Kurtulmus a precizat că sirianul este născut în 1988.

Premierul Ahmet Davutoglu a convocat, la Ankara, o reuniune de urgență.

UPDATE 13:40

Președintele Recep Erdogan a declarat că ar fi vorba de un kamikaze de origine siriană, fără a oferi alte detalii.Totodată, oficiali din serviciile turce de securitate au precizat pentru Reuters că există ”o probabilitate ridicată” ca ISIS să fie responsabil pentru explozie.

UPDATE 13:14

Potrivit CNN, șase germani, un norvegian și un cetățean din Peru au fost transportați de la locul exploziei la spital. Agenția turcă de presă Anadolu relatează că trei germani au fost răniți ușor.

Momentan nu există informații oficiale despre victimele de la Istanbul. 

UPDATE 12:46

”Consulatul General al României la Istanbul a întreprins, în regim de urgență, demersurile specifice pe lângă autoritățile locale turce pentru a verifica dacă au fost afectați cetățeni români”, a precizat, la solicitarea Euractiv.ro, MAE.

”Verificările sunt în curs, iar autoritățile turce au demarat o anchetă în acest caz. Consulatul General al României la Istanbul monitorizează cu prioritate cazul, este în legătura cu autoritățile competente și este pregătit să acorde, la nevoie, asistență consulară de specialitate”, se mai arată în răspunsul Ministerului de Externe. 

UPDATE 12:25

Mai mulți jurnaliști din Turcia scriu pe Twitter că autoritățile au interzis televiziunilor să transmită live de la locul producerii exploziei.

UPDATE 12:05

Printre victime s-ar afla și turiști germani, norvegieni și din Peru, relatează CNN Turk.

UPDATE 11:50

Koreaherald.com informează că printre victime s-ar afla doi sud-coreeni.


UPDATE 11:37

Conform Reuters, guvernatorul din Istanbul a anunțat că 10 persoane au murit iar 15 au fost rănite.

Corespondentul CNN precizează că, cel mai probabil, printre victime se află și turiști străini, dar nu sunt pentru moment informații despre naționalitatea acestora.

Cauzele exploziei nu sunt momentan cunoscute. Presa turcă relatează despre un atac sinucigaș, dar nu există, deocamdată, nicio confirmare din partea autorităților.

Forțele de poliție au încercuit zona.

Cartierul Sultanahmet este principala zonă turistică din Istanbul, unde se află, printre altele, Moscheea Albastră și Palatul Topkapi.

Potrivit CNN Turk, explozia a avut loc în apropiere de Moscheea Albastră și Hagia Sofia.

Haberturk TV relatează că cel puțin opt persoane și-au pierdut viața.

Anul trecut, în Turcia au avut loc două atacuri sinucigașe.

Peste 30 de persoane au fost ucise, în iulie 2015, într-un atentat sinucigaș revendicat de oraganizația teroristă Statul Islamic, în orașul Suruc, aflat în apropierea graniței cu Siria. 

Cel mai grav atentat din istoria Turciei s-a produs, în octombrie 2015, când două bombe au explodat în apropiere de principala stație de metrou din Ankara. Peste 100 de persoane au murit, iar procuratura turcă a stabilit că atacul a fost lansat de o celulă locală a ISIS.