Exploziile în serie ale unor pagere au ucis marți în Liban nouă oameni și au rănit aproape 3000; multe din victime sunt luptători din gruparea șiită Hezbollah, apropiată de Iran, transmit agențiile de presă internaționale, preluate de Agerpres.

Organizația neguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH) a semnalat că în urma unor incidente similare au fost răniți 14 membri ai Hezbollah și în Siria, informează AFP, care a obținut confirmarea existenței unor victime în această țară și din surse apropiate de mișcarea libaneză. 

Hezbollah a amenințat cu represalii, consemnează Reuters. Agenția transmite că forțele armate israeliene, prin comandanți printre care și șeful statului major, generalul Herzi Halevi, au evaluat situația și nu au modificat instrucțiunile pentru civili privind apărarea: "publicului i se cere să fie în continuare atent și vigilent, iar orice schimbare a politicii va fi anunțată imediat".

Exploziile au început la ora locală 15.30, în sudul Libanului și în suburbia Dahiyeh din sudul capitalei, precum și în valea Bekaa din estul țării - zone cunoscute ca bastioane ale Hezbollah. Valul de deflagrații a continuat circa o oră, conform declarațiilor martorilor.

Surse de securitate și înregistrări video arată că unele explozii s-au produs după ce pagerele au sunat, iar victimele au pus mâna pe ele sau și le-au apropiat de față pentru a citi mesajele de pe ecrane. Deflagrațiile au fost de amploare redusă, rănind de obicei doar purtătorul sau pe cineva aflat foarte aproape, notează Agerpres.

Aparatele par, în imaginile analizate de Reuters, să aibă formatul și autocolantele specifice pagerelor produse de firma Gold Apollo din Taiwan, care nu a răspuns imediat întrebărilor agenției. Nici Hezbollah nu a comentat despre marca pagerelor detonate.

Agenția israeliană de spionaj Mossad ar fi plantat explozibili în interiorul a 5.000 de pagere importate de gruparea libaneză Hezbollah cu câteva luni înainte de exploziile de marți, au declarat pentru Reuters o sursă de securitate libaneză de rang înalt și încă o sursă.

Sursa libaneză din domeniul securității a declarat că pagerele proveneau de la firma Gold Apollo, cu sediul în Taiwan, însă compania a precizat într-un comunicat că nu ea a fabricat aparatele. Acestea au fost fabricate de o companie numită BAC, care deține o licență de utilizare a mărcii sale, a indicat Gold Apollo, fără să ofere mai multe detalii.

Fondatorul Gold Apollo, Hsu Ching-Kuang, a declarat că pagerele implicate în explozii au fost fabricate de o companie din Europa care avea dreptul de a utiliza marca firmei, al cărei nume nu l-a putut confirma pe moment. Într-un comunicat, compania a indicat că BAC este firma, dar Hsu a refuzat să comenteze în ce țara se află aceasta.

"Produsul nu era al nostru. Doar că avea marca noastră pe el", a declarat Hsu presei miercuri, la birourile companiei în orașul New Taipei, din nordul Taiwanului. El a mai spus că nu știe cum ar fi putut fi manipulate pagerele ca să explodeze.

Ulterior, Gold Apollo a precizat telefonic pentru DPA că pagerele au fost proiectate și fabricate de o societate cu sediul în Ungaria, numind-o BAC. Gold Apollo nu a precizat unde a fabricat BAC dispozitivele.

Hezbollah a început să utilizeze acest tip de tehnologie de comunicații mai vechi pentru a evita localizarea de către israelieni, arătau anul acesta două surse ale Reuters familiare cu operațiunile grupării. Trei alte surse, din domeniul securității, au declarat aceleiași agenții că pagerele care au explodat erau modelul cel mai recent, adus de Hezbollah în ultimele luni.

Gruparea a anunțat că desfășoară o "anchetă de securitate și științifică" privind cauza exploziilor. Surse diplomatice și de securitate ale Reuters au speculat că ar putea fi vorba despre baterii, care ar fi putut exploda din cauza supraîncălzirii. Unii experți care au discutat cu agenția și-au exprimat însă îndoieli privind posibilitatea ca doar acumulatorii să poată cauza deflagrații.

Ministerul de externe de la Beirut a vorbit despre "un atac informatic israelian", dar nu a dat detalii despre modul în care a ajuns la această concluzie. Ministerul de interne a afirmat că atacul a încălcat suveranitatea Libanului.

Armata israeliană a refuzat să comenteze.

Hezbollah susține gruparea palestiniană Hamas, de asemenea apropiată de Iran, aflată în război cu Israelul în Fâșia Gaza. Militanții din Liban au atacat frecvent cu rachete teritoriul israelian de la începutul conflictului respectiv.Statele Unite au cerut Iranului să nu agraveze tensiunile după explozii, deși printre răniți se află și ambasadorul iranian în Liban, Mojtaba Amani.

Teheranul nu trebuie "să folosească cel mai mic eveniment pentru a încerca să alimenteze instabilitatea", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, Matthew Miller.

Iranul a calificat drept "un act terorist și o crimă în masă" explozia simultană a mii de pagere.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Naser Kanaani, a cerut comunității internaționale să acționeze rapid pentru a "confrunta impunitatea autorităților criminale sioniste" ale Israelului, dușmanul de moarte al Iranului.