Echipe de salvare din Liban caută printre ruinele din Beirut peste 100 de persoane date dispărute după exploziile puternice de marți seara care au distrus zona portuară din capitala țării.

Președintele francez Emmanuel Macron se duce joi la Beirut, unde se va întâlni cu mai mulți oficiali libanezi. După o discuție cu președintele Michel Aoun, Macron a trimis asistență de urgență în Liban.

Liban a fost Protectorat francez, astfel că Parisul menține relații apropiate cu această țară la nivel politic și economic.

+++

Cele două explozii de proporții au fost provocate de 2.750 de tone de nitrat de amoniu, stocate în depozitul portului din Beirut și transportate, acum 6 ani, de cargoul Rhosus, sub pavilionul Republicii Moldova, dar proprietate a unui afacerist rus, scrie portalul Mold-street, preluat de RFI.

Potrivit portalului mold-street de la Chișinău, în 2014, în timp ce transporta din Georgia în Mozambique circa 2.750 de tone de nitrat de amoniu, cargoul Rhosus, aflat sub pavilionul Republicii Moldova, a fost reținut în portul Beirut din cauza unor grave probleme tehnice. Ulterior i s-a interzis navigarea din cauza că ar fi încălcat regulile de exploatare, iar încărcătura a fost sechestrată și depozitată în portul Beirut.

De atunci cargoul stă abandonat în port, iar echipajul compus din ruși și ucraineni a fost repatriat, după ce fusese lăsat în voia sorții de angajator. Între timp, instanțele  au emis la cererea creditorilor 3 decizii de sechestrare a navei. Presa rusă scrie că proprietarul este afaceristul rus Igor Grechushkin, rezident în Cipru.

+++

Până la 300.000 de persoane au rămas fără domiciliu. Exploziile au provocat pagube de peste 3 miliarde de dolari.

+++

Președintele Donald Trump a apreciat marți, într-o conferință de presă, că exploziile de amploare din Beirut "seamănă cu un atentat teribil", menționând că experți militari i-au comunicat că ar fi fost vorba de o bombă, informează AFP, preluată de Agerpres.

"M-am întâlnit cu generalii noștri și se pare că nu a fost un accident industrial. Se pare, în opinia lor, că a fost un atac. A fost un fel de bombă", a declarat președintele american în conferința de presă zilnică consacrată pandemiei noului coronavirus.

+++

Potrivit celui mai recent bilant, cele două explozii au provocat moartea a peste 100 de oameni și rănirea a peste 4.000, relatează BBC Online.

Președintele Michel Aoun a declarat că exploziile puternice au fost provocate de 2.750 de tone de nitrat de amoniu depozitate în condiții improprii într-un depozit din portul orașului Beirut.

Nitratul de amoniu e folosit ca fertilizator în agricultură, dar și ca exploziv. 

Beirutul se prezintă miercuri dimineața ca un oraș devastat, cu zeci de mașini avariate și cu clădiri afectate de explozii și fără geamuri. 

Șeful Crucii Roșii libaneze, George Kettaneh, a declarat la postul LBCI TV că organizația pe care o conduce se coordonează cu Ministerul sănătății pentru ca morgile să preia victimele, deoarece spitalele nu mai fac față.

Directorul unui spital din nordul Israelului - țară ce are relații tensionate cu Libanul - a făcut apel la autoritățile libaneze să permită tratarea în unitatea respectivă a unor răniți.

Guvernul va avea miercuri o reuniune de urgență în cadrul căreia ar urma să declare o stare de urgență timp de două săptămâni. Începând de miercuri vor fi trei zile de doliu național.

Explozia s-a simțit la 240 de kilometri distanță în Cipru, unde oamenii au crezut că e vorba de un cutremur. 

Explozii la Beirut: Mii de răniți și mai mulți morți

Mai mult pe EurActiv »