Cele trei porturi desemnate pentru exporturile de cereale și-au "reluat activitatea", chiar dacă mai sunt eforturi de făcut pentru a asigura securitatea convoaielor, a anunțat miercuri marina ucraineană.

"În cadrul semnării unui acord privind deblocarea porturilor ucrainene pentru exportul de cereale, porturile Odesa, Ciornomorsk și Pivdenni și-au reluat activitatea", a anunțat Marina ucraineană pe Telegram.

"Ieșirea și intrarea navelor în porturile maritime se vor face prin formarea unui convoi care va însoți nava din frunte. Dar acest lucru va fi precedat de munca grea a hidrografilor" pentru a determina căile sigure, a continuat Marina ucraineană, relatează La Libre Belgique.

Guvernul a declarat luni că se așteaptă la o reluare "din această săptămâna" a exporturilor de cereale ucrainene, cruciale pentru securitatea alimentară mondială, în situația în care prețul produselor alimentare crește de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie.

Kievul și Moscova s-au pus de acord printr-o mediere a Turciei și sub egida OU să deblocheze cele circa 25 de milioane de tone de cereale blocate în porturile ucrainene.

Oficialii ucraineni au arătat totuși de repetate ori că nu au încredere în Moscova pentru asigurarea securității convoaielor. Kremlinul a asigurat că nu vede obstacole la reluarea exporturilor.

Acestea sunt împiedicate de prezența minelor marine, diseminate de forțele ucrainene pentru a se apăra de un asalt amfibiu rusesc.

"Militarii noștri continuă să-și facă munca (...) pentru a restabili funcționarea transportului maritim pentru a evita o criză alimentară mondială", a precizat miercuri Marina ucraineană.

În Turcia a fost deschis Centrul Comun de Coordonare pentru deblocarea exportului de cereale din Ucraina

Conform acordului la care s-a ajuns pentru transportul a milioane de tone de cereale blocate în porturile ucrainene din cauza războiului început de Rusia în Ucraina, la Istanbul a fost inaugurat Centrul Comun de Coordonare, la care participă responsabili ai ONU, Turciei, Rusiei și Ucrainei, relatează T24.

La Universitatea Națională de Apărare, ministrul apărării Hulusi Akar a făcut o serie de declarații referitoare la deschiderea Centrului Comun de Coordonare:

"Au avut loc numeroase discuții și contacte în urma cărora s-a organizat o conferință cu reprezentanții a patru părți implicate și s-au convenit principiile generale. Centrul Comun de Coordonare și-a început activitatea pe 23 iulie. Este compus din câte cinci reprezentanți din Turcia, Rusia, Ucraina și ONU, militari și civili. Centrul se va ocupa cu înregistrarea și urmărirea vaselor comerciale. În această etapă, este nevoie de curățarea minelor. Noi susținem cu fiecare ocazie pacea, bunăstarea și dialogul. Așteptăm încetarea cât mai rapidă a focului și trimiterea de ajutoare umanitare. S-a văzut încă o dată importanța faptului că Turcia menține dialogul cu ambele țări. Personalul de la centru are o responsabilitate majoră. Reprezentanți valoroși ai Rusiei, Ucrainei, Turciei și ONU și-au asumat o misiune importantă din perspectivă istorică și umanitară. Doresc să îi transmit tot respectul și mulțumirile președintelui, care a făcut ca demersurile să fie încununate de succes".

De la invazia Rusiei din 24 februarie, exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut drastic. Se estimează că aproximativ 20 de milioane de tone de cereale așteaptă în porturile ucrainene.

La ceremonia de semnare a acordului care a avut loc la Istanbul săptămâna trecută, delegațiile ruse și ucrainene au semnat acorduri separate pentru transportul cerealelor.

La ceremonie au participat președintele Tayyip Erdoğan, secretarul general al ONU Antonio Guterres, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, și ministrul Apărării Naționale din Turcia, Hulusi Akar.

Acordul, care în prima etapă va fi valabil patru luni, prevede înființarea unui centru la Istanbul format din reprezentanți ai ONU, Turciei, Rusiei și Ucrainei.

Sursa: RADOR