Exporturile chineze scad pentru prima dată din mai 2020 (-0,7%) pe an, la fel importurile, în proporții identice, scrie La Tribune.

China se confruntă încă cu consecințele economice ale pandemiei. Exporturile sale din octombrie înregistrează prima scădere (-0,7%) din 2020 față de luna octombrie 2021, după ce crescuseră în septembrie. Potrivit statisticilor oficiale ale vămilor, importurile scad și ele cu -0,7% pe an, după un +0,3% în septembrie.Această scădere brutală a exporturilor, recunoscută de administrația chineză, i-a surprins pe analiști, care se așteptau la o simplă încetinire a creșterii exporturilor (+4,9%). Economia chineză se confruntă cu dificultăți pe piața sa internă și în străinătate.

Recrudescența pandemiei și "zero covid"

China se confruntă cu o recrudescență a Covid, la aproape 2 ani și jumătate după declanșarea pandemiei. Gestiunea numită "zero Covid" a guvernului chinez impune restricții sanitare drastice care paralizează total funcționarea economiei și a societății. Politica zero Covid în China se traduce prin izolări repetate, teste PCR la scară mare și o carantină obligatorie la venirea din străinătate.

Și Beijingul nu intenționează să lase garda jos. Sâmbătă, purtătorul de cuvânt al comisiei naționale de sănătate (NHC), Mi Feng, a declarat că "se va ține neabătut de politica globală zero Covid", distrugând speranțele de relaxare ale piețelor. Numărul de persoane în carantină în țară este acum cel mai mare de la izolarea Shanghai-ului în primăvară, notează Capital Economics, cu focare detectate în peste 50 de orașe.

În sud, teritoriul semi-autonom Macao a anunțat marți o testare generală a celor 680.000 de locuitori după descoperirea câtorva cazuri.

La Canton, (sud), izolări parțiale au fost decretate luni în mai multe cartiere. La celălalt capăt al țării, au fost detectate focare în orașele din nord-est, aproape de frontiera cu Rusia și Coreea de Nord.

Autoritățile chineze au izolat miercurea trecută timp de o săptămână 600.000 de persoane care trăiesc în jurul unei uzine care fabrică majoritatea iPhone-urilor din lume după fuga unor angajați îngrijorați de descoperirea unui focar de Covid-19. Zona economică din jurul aeroportului Zhengzhou (centru), unde se află uzina, are peste 200.000 de angajați.

sursa: RADOR