Rusia dorește o nouă ordine mondială, post-occidentală.

Extinderea NATO a dus la tensiuni fără precedent în Europa, a declarat sâmbătă, la Munchen (sud-estul Germaniei), ministrul rus de externe Serghei Lavrov, care a lansat un apel către Alianţa Nord-Atlantică pentru reînnoirea cooperării cu Moscova, transmit Reuters şi AFP.

În cadrul Conferinţei pentru Securitate de la Munchen, şeful diplomaţiei ruse a spus că ţara sa doreşte o ordine mondială 'post-occidentală', relatează Agerpres.

„Nu suntem de acord cu cei care acuză Rusia de tentativă de a distruge ordinea mondială liberală. Criza acestui model era programată întrucât conceptul de globalizare politică şi economică a fost construit de o elită de state pentru a le domina pe celelalte”, a afirmat Lavrov.

 

„Liderii responsabili trebuie să facă o alegere. Sper că această alegere va fi cea a unei ordini mondiale democratice şi juste. Dacă vreţi, numiţi-o 'post-occidentală'”.

 

În opinia lui Lavrov, în această nouă ordine mondială, fiecare stat suveran va căuta „echilibrul între interesele sale şi cele ale partenerilor săi”.

Referitor la relaţiile Rusiei cu SUA, ministrul de externe rus a estimat că ele trebuie să fie „pragmatice şi bazate pe respect reciproc”. „Ce relaţii dorim să avem cu Statele Unite? Relaţii pragmatice de respect reciproc, de recunoaştere a responsabilităţii noastre (comune) pentru stabilitatea lumii”, a subliniat Serghei Lavrov.

Pe de altă parte, Lavrov le-a cerut Kievului şi rebelilor din estul Ucrainei să reia dialogul.

El a precizat că nu „a văzut nicio” acţiune care să indice faptul că Moscova a comis atacuri cibernetice din timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din SUA, din noiembrie anul trecut, şi a accentuat că Rusia nu doreşte ca cetăţenii săi să fie implicaţi în infracţiuni cibernetice.

Discursul oficialului rus la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen a survenit la câteva ore după cel al vicepreşedintelui american Mike Pence, care a dat noi asigurări aliaţilor europeni ai SUA în legătură cu intenţiile preşedintelui Donald Trump.