Alegerile legislative organizate duminică nu au dus la clarificarea situației politice din Spania, căci Parlamentul rămâne foarte fragmentat și nu s-a conturat niciun câștigător clar.

Socialiștii premierului Pedro Sanchez au obținut 120 de mandate, similar scorului obținut la alegerile din aprilie, dar forțele de dreapta au înregistrat un avans consistent.

Popularii sunt pe locul doi, cu 88 de mandate, față de 66 în aprilie, potrivit rezultatelor parțiale, dar formațiunea de extremă dreapta Vox a devenit a treia forță politică a țării, cu 52 de mandate, mai mult decât dublu față de 24 la ultimul scrutin.

Avansul Vox a venit în special în dauna liberalilor de la Ciudananos, care au obținut acum doar 10 mandate, față de 57 la ultimele alegeri.

Formațiunea de extrema stângă Podemos, cu care Sanchez nu s-a înțeles pentru a forma un guvern după alegerile din primăvară, a obținut mai puține mandate, 35, față de 42 în aprilie.

Astfel, spaniolii nu au o majoritate clară nici după a patra rundă de alegeri din ultimii patru ani, dar Sanchez speră că îi va fi încredințată din nou sarcina formării guvernului.

„Fac apel la toate partidele politice să acționeze generos și responsabil pentru a debloca situația”, le-a spus Sanchez susținătorilor, proclamând victoria Partidului socialist (PSOE) în alegeri.

El a promis să lucreze pentru formarea unui „guvern progresist condus de Partidul socialist”.

Liderul Podemos, Pablo Iglesias, a spus duminică seară că speră să ajungă la un acord cu socialiștii pentru formarea unui guvern, deși în aprilie un astfel de compromis nu a fost posibil. Iglesias a spus că este gata să înceapă discuțiile cu Pedro Sanchez încă de luni, deși cele două partide nu au obținut suficiente mandate pentru a forma o coaliție majoritară, în Parlamentul cu 350 de membri.

Liderul Partidului Popular (PP), Pablo Casado, a spus și el că țara „nu mai poate aștepta” să aibă un guvern, deși nu a precizat dacă intenționează să se implice în formarea unei coaliții sau în susținerea unui nou executiv în parlament.

Casado a mai spus că partidul său, care a ieșit pe locul doi în alegeri, își va îndeplini „datoria” și a precizat că așteaptă următoarea mișcarea din partea lui Pedro Sanchez, fără a furniza detalii suplimentare.

Sanchez a spus că apelul său la cooperare se îndreaptă spre „toate” partidele, cu excepția celor care incită la ură.

Dar Santiago Abascal, lider al partidului de extremă dreaptă Vox, a spus că vrea să construiască o „alternativă patriotică” pentru țară, după rezultatul spectaculos obținut în alegerile de duminică, dar nu a furnizat detalii privind ce alianță ar presupune o astfel de „alternativă patriotică”.

Vox colaborează în unele regiuni cu popularii, dar - chiar dacă ar ajunge la o înțelegere - cele două partide nu ar avea majoritate.