La reuniunea G7 din Franța nu s-a ajuns la un consens privind reprimirea Rusiei în acest grup, dorită de președintele american Donald Trump, dar respinsă în special de Franța și Germania.

Președintele american, Donald Trump, a anunțat că l-ar putea invita pe președintele rus, Vladimir Putin, la următorul summit G7, care va avea loc anul viitor în SUA. Trump a adăugat că nu-și dă seama dacă Putin, ''un om mândru'', va accepta o asemenea invitație dacă Rusia nu va fi reprimită în acest grup.

Liderii din G7 nu au ajuns însă la un consens privind această invitație, opoziția venind mai ales din partea Germaniei și Franței. În schimb, președintele francez, Emmanuel Macron, a precizat că el și cancelarul german, Angela Merkel, vor organiza în perioada următoare o reuniune cu președinții rus și ucrainean, în vederea avansării în soluționarea crizei din Ucraina, criză ce a dus la excluderea Rusiei din G8, în 2014.

Răspunzând întrebărilor jurnaliștilor, Donald Trump a spus că, probabil, summitul va avea loc la Miami. Președintele american dorește organizarea summitului lângă aeroport, deoarece infrastructura locală ar facilita activitățile din jurul reuniunii.  El are mai multe proprietăți în statul Florida, printre care un complex de golf în apropiere de aeroportul din Miami. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a replicat că e imposibil ca Rusia să revină în G7 la invitația unei singure țări. Și șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, declarase înainte de reuniunea din Franța că Rusia nu a cerut și nici nu intenționează să se alăture G7.