În opinia secretarului american al apărării, Lloyd Austin, Vladimir Putin profită de pe urma războiului dintre Israel și Hamas. Președintele rus speră să vadă că sprijinul SUA pentru Ucraina se fisurează.

Președintele rus, Vladimir Putin, încearcă să folosească războiul dintre Israel și Hamas pentru a diminua sprijinul Occidentului pentru Ucraina, unde forțele ruse vor prevala dacă Statele Unite încetează să sprijine Kievul, au avertizat doi miniștri americani, scrie La Libre Belgique.

"Putin chiar încearcă să profite de atacul Hamas asupra Israelului în speranța că ne va distrage atenția (...) și va determina Statele Unite să își retragă resursele" destinate Ucrainei, a declarat șeful diplomației americane, Antony Blinken, în fața unei comisii a Senatului.

În cadrul aceleiași audieri, dedicată ajutorului pentru Ucraina și pentru Israel, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că Vladimir Putin ar reuși în încercarea sa de a cuceri teritoriul ucrainean prin forță dacă Statele Unite ar înceta să susțină Kievul.

"Vă pot garanta că fără sprijinul nostru Putin va fi victorios", a spus el. "Dacă le retragem ajutorul acum, Putin va deveni mai puternic și va reuși să facă ce-și dorește: să ia în stăpânire teritoriul suveran al vecinului său", a adăugat el.

Washingtonul este cel mai mare furnizor de ajutor militar Ucrainei, alocând zeci de miliarde de dolari de la invazia Rusiei, în februarie 2022.

Dar promisiunea președintelui democrat Joe Biden de a continua sprijinul financiar acordat Ucrainei este pusă în pericol de opoziția aripii drepte a republicanilor.

Blinken a spus că orice oprire a ajutorului american pentru Ucraina riscă să încurajeze alte țări să facă același lucru.

"Mesajul pe care acest lucru l-ar da (...) fiecăreia dintre aceste țări este că Statele Unite părăsesc nava, așa că de ce nu am face și noi același lucru", a spus el.

Audiere perturbată de manifestanți

Secretarul de stat american a mai spus în timpul audierii că Autoritatea Palestiniană ar trebui să recâștige controlul asupra Fâșiei Gaza de la Hamas și că părți terțe internaționale ar putea juca un rol într-o perioadă interimară.

"La un moment dat, ceea ce ar avea cel mai mult sens ar fi ca o Autoritate Palestiniană eficientă și revigorată să aibă responsabilitatea guvernării și, în cele din urmă, a securității Gazei", a spus el.

Audierea a fost întreruptă de mai multe ori de manifestanții care cereau "salvarea copiilor din Gaza", care mai întâi și-au ridicat în tăcere mâinile acoperite cu vopsea roșie pentru a simboliza sângele vărsat în teritoriul palestinian.

Apoi, la fiecare câteva minute, cineva se ridica și striga: "Încetarea focului acum"."Palestinienii nu sunt animale", a strigat o demonstrantă. "Să vă fie rușine tuturor", a strigat alta.

În Fâșia Gaza au loc "lupte aprige" la sol cu ​​Hamas, a afirmat marți armata israeliană, care avansează încet în mijlocul ruinelor de pe teritoriul palestinian, unde situația umanitară "dezastruoasă", conform ONU, continuă să se înrăutățească.

Peste 8.525 de palestinieni, majoritatea civili, au fost uciși de la începutul bombardamentelor neîncetate ale armatei israeliene în Fâșia Gaza, potrivit Ministerului Sănătății al Hamas.

Pe 7 octombrie, comandourile Hamas s-au infiltrat în sudul Israelului din Fâșia Gaza, făcând un atac sângeros contra civililor, de o amploare și violență nemaivăzute de la crearea Israelului, în 1948.Ca represalii, Israelul a declarat război pentru "anihilarea" Hamas.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA