Cu doar 11 zile înainte de alegerile din SUA, investigatorii americani au anunțat că au găsit noi e-mailuri ale candidatei Partidului Democrat la Casa Albă.

Biroul Federal de Investigații american (FBI) a anunțat vineri că a început examinarea unor noi e-mailuri în cadrul investigației privind folosirea de către Hillary Clinton a unei adrese de e-mail personale pentru comunicarea de mesaje secrete în perioada când ea a condus Departamentul de Stat, mesaje pentru care ar fi trebuit să utilizeze serverul securizat al instituției.

Emailurile au fost găsite în urma investigațiilor într-un alt caz, dar vor avea un impact asupra campaniei lui Hillary Clinton, care încearcă să câștige votul americanilor în alegerile prezidențiale din 8 noiembrie.

Clinton conduce în sondaje în fața contracandidatului republican, miliardarul Donald Trump, după o campanie în care s-a străduit să demonstreze că este demnă de încredere și onestă, comentează Reuters. Dar noile informații nu o vor ajuta în acest sens, iar ultimele zile ale campaniei riscă să fie mult mai complicate din cauza întrebărilor pe tema scandalului.

Redeschiderea investigației îi dă apă la moară lui Donald Trump, care începuse să coboare în sondaje în ultimele săptămâni după ce a fost implicat, la rândul lui, într-un scandal legat de declarații înjositoare la adresa femeilor. La un miting susținut vineri în New Hampshire, Trump le-a spus susținătorilor săi că ancheta emailurilor este „mai importantă decât Watergate”.

Imediat după anunțul FBI, acțiunile cotate la New York au intrat pe o pantă descendentă, dar și-au revenit pe finalul sesiunii. În schimb, pesoul mexican s-a depreciat, pe fondul declarațiilor lui Donald Trump, care a anunțat în campanie planuri de a renegocia acordurile cu Mexic și de ridicare a unui zid pe graniță pentru a reduce imigrația, notează Bloomberg.

Cei însărcinați cu ancheta „au descoperit existența unor e-mailuri care aparent sunt pertinente pentru această investigație”, a indicat directorul FBI, James Comey, într-o scrisoare adresată Congresului, scrie Agerpres.

Potrivit New York Times, emailurile au fost găsite în dispozitivele ridicate de FBI de la Huma Abedin, o consilieră a lui Hillary Clinton, al cărei soț, Anthony Weiner, este investigat de FBI pentru că ar fi trimis mesaje ilegale unei fete de 15 ani. Abedin a anunțat în august că se va separa de Weiner, care a mai fost implicat într-un scandal de natură sexuală, și a demisionat din Congres.

Hillary Clinton a fost interogată în luna iulie de FBI pe tema utilizării adresei private de e-mail, iar câteva zile mai târziu Departamentul Justiției a decis să închidă dosarul, la recomandarea anchetatorilor care au precizat că elementele sunt insuficiente pentru a se avansa în acest caz. Însă James Comey i-a reproșat atunci fostei șefe a diplomației că prin utilizarea acelei adrese de e-mail a procedat într-un mod „extrem de neglijent”.

Hillary Clinton a motivat anterior folosirea unei adrese private de e-mail pentru comunicațiile oficiale prin faptul că așa este mai practic și mai simplu. Ea a mai susținut că a trimis circa 30.000 de copii ale mesajelor către Departamentul de Stat și că niciunul dintre aceste documente nu era secret în momentul expedierii.