Anne Soupa, de profesie teolog, a decis să-și depună candidatura pentru postul de Arhiepiscop de Lyon, rămas vacant după plecarea cardinalului Philippe Barbarin, relatează presa franceză.

În vârstă de 73 ans, Anne Soupa și-a anunțat luni candidatura, pentru a atrage atenția asupra ”invizibilității” femeilor în Biserica Catolică, potrivit Bfmtv.com.

Gestul e unul simbolic, întrucât Biserica Catolică nu permite accesul femeilor la preoție. 

Numirea unui arhiepiscop nu implică o candidatură. Papa alege dintre numele propuse de Nunțiul Apostolic de la Paris, ambasador al Sfântului Scaun în Franța.

Anne Soupa a declarat pentru AFP că va trimite candidatura sa Nunțiului Apostolic din Paris. 

Ea militează de mai mulți ani pentru un acces al femeilor la funcții de conducere în Biserica Catolică și pentru o implicare mai mare a laicilor. 

Întrebată de ce a ales Lyon, Soupa, originară din Paris, s-a referit la abuzurile ”foarte grave” care au avut loc aici pe o perioadă îndelungată, aluzie la afacerea Preynat, un fost preot găsit vinovat de agresiuni sexuale împotriva unor tineri cercetași, între 1971 și 1991. 

Scandalul izbucnit în 2015 a zguduit Arhiepiscopia din Lyon. Cardinalul Philippe Barbarin a fost condamnat anul trecut pentru că nu a denunțat agresiunile sexuale comise de preot, dar a făcut apel și a fost achitat. Cardinalul și-a dat demisia în martie. 

Anne Soupa consideră că Biserica Catolică se află ”într-o criză foarte profundă” și are nevoie de modernizare.

În 2005, BBC relata despre o ceremonie secretă desfășurată în Europa Centrală în cadrul căreia o femeie a fost hirotonită preot, acțiune care și-a propus să fie o sfidare la adresa Bisericii Romano Catolice.

Vaticanul și-a arătat dezaprobarea față de o mișcare internațională în favoarea acceptării femeilor ca preoți în confesiunea catolică.

În ianuarie 2020, Papa Francisc a numit prima femeie într-un post de rang înalt în secretariatul de stat al Vaticanului, dominat de bărbați, transmite Reuters, preluată de Radio Europa Liberă. 

Grupurile de femei, inclusiv Uniunea Internațională a Superioarelor Generale (UISG), un organism-umbrelă format din călugărițe catolice, au solicitat de mai multă vreme Papei să numească mai multe femei în posturi superioare în birocrația Vaticanului. În ciuda promisiunilor, numărul femeilor în astfel de funcții e foarte mic.