Rezultatul primului tur al prezidențialelor din Austria a zdruncinat partidele tradiționale. Pentru prima dată, președintele nu va fi dat nici de conservatori, nici de social-democrați. Un extremist de dreapta ar putea ajunge șeful statului austriac.

Candidatul extremei drepte, Norbert Hofer, a câștigat cu un avans considerabil primul tur al alegerilor prezidențiale desfășurat duminică.

Potrivit ORF/Sora, candidatul Partidului Libertății (FPÖ) a obținut 35,3%, iar Alexander Vander Bellen, candidat independent susținut de Verzi, 21,3%. Cei doi se vor confrunta în turul al doilea, pe 22 mai.

Pe poziția a treia s-a clasat independenta Irmgard Griss. Conservatorul Andreas Khol (ÖVP) și social-democratul Rudolf Hundstorfer (SPÖ) au obținut fiecare puțin peste 10%.

Acest succes spectaculos al FPÖ este caracterizat de cotidianul austriac Der Standard drept "un dezastru”, dar notează că ar putea fi și o oportunitate pentru partidele tradiționale SPÖ și ÖVP. Dacă nu vor profita de această șansă de reformă, "ambele partide vor avea soarta candidaților lor”.

"SPÖ și ÖVP au posibilitatea până în 2018 (când vor avea loc alegerile parlamentare – n.r.) să convingă. (...) La ultimele alegeri generale, cele două partide de guvernământ au luat împreună doar 51%, procent care astăzi pare imposibil de atins”, scrie Der Standard, preluat de Spiegel Online.

O poziție și mai dură are publicația Die Presse: "pentru SPÖ și ÖVP realitatea este simplă - timpul vostru a trecut". Cotidianul austriac mai scrie că în viitor nimic nu va mai fi ca până acum: "La 30 de ani de la preluarea FPÖ de către Jörg Haider a doua Republică (din 1945) este ... istorie”.

Ce planuri are extremistul Hofer pentru Austria

Norbert Hofer iubește arme și sloganurile populiste. În vârstă de 45 de ani, candidatul Partidului Libertății are șanse mari în turul al doilea să devină președintele Austriei, notează Welt Online.

Hofer nu a dorit inițial să candideze, considerând că este prea tânăr pentru o astfel de funcție. A fost nevoie să fie convins de șeful partidului, Heinz-Christian Strache. În campanie s-a dovedit însă că vârsta a fost un avantaj pentru el, alegătorii apreciind tinerețea candidatului, precum și aparițiile sale televizate.

Hofer a pedalat mult în campanie pe chestiunea refugiaților, folosind sloganuri precum "nu vreau ca Austria să devină o țară musulmană” sau "islamul nu este parte a Austriei”.

"Cine iubește Austria, îl va alege pe Norbert Hofer, pentru că el este singurul care-i apără pe cetățeni, precum și cultura, valorile, tradițiile și securitatea lor împotriva noii migrații în masă”, scrie pe pagina sa.

Tot aici, el susține că Austria trebuie să fie suverană și să acționeze independent, nu să primească ordine de la UE. Hofer respinge Acordul TTIP și pledează pentru mai multă democrație directă. Însă, în pofida atitudinii sale xenofobe și antieuropene, este considerat mai moderat în comparație cu colegii săi de partid.

Norbert Hofer a promis alegătorilor că nu va permite ca sistemul social să fie distrus de migranții economici, că vor fi reduse inechitățile sociale și că va proteja locurile de muncă ale austriecilor.