Partidul național-conservator al premierului Viktor Orban a fost învins duminică la alegerile locale din Budapesta de către opoziția unită în jurul unui candidat de centru-stânga, potrivit rezultatelor parțiale, relatează AFP.

Potrivit rezultatelor după numărarea a 62% dintre buletinele de vot, opozantul Gergely Karacsony a obținut 50% dintre voturi, în timp ce actualul primar Istvan Tarlos, susținut de Fidesz, și care este în funcție, la fel ca Orban, din 2010, a obținut 44,93%, scrie HotNews.ro.

Tarlos l-a sunat deja pe adversarul său să îl felicite, a spus pentru AFP un purtător de cuvânt al lui Karacsony.

Partidele de opoziție din întregul spectru politic și-au unit forțele pentru a bloca o victorie detașată a Fidesz, partid condus de premierul Viktor Orban, pentru prima dată în ultimul deceniu.

De la venirea la putere a lui Orban, în 2010, acesta a schimbat legislația electorală pentru a face cât mai dificilă misiunea opoziției de a învinge Fidesz, notează AFP.

Karacsony a comparat bătălia pentru Budapesta cu alegerile locale din Istanbul, din martie, acolo unde candidatul opoziției a reușit o victorie simbolică împotriva partidului lui Recep Tayyip Erdogan, chiar și după reluarea scrutinului. „Istanbul a votat împotriva unei puteri iliberale și agresive, care este, în multe privințe, asemănătoare cu cea a lui Orban”, a declarat Karacsony pentru AFP.

Circa opt milioane de cetățeni ungari cu drept de vot erau așteptați să voteze duminică pentru următorii cinci ani primarii și consilierii locali în peste 3.000 de localități și districte din cele 19 provincii ale țării.