Liderul grupului parlamentar al FIDESZ, Máté Kocsis, a înaintat Parlamentului o propunere privind desfășurarea alegerilor locale în aceeași zi cu alegerile pentru Parlamentul European. Județele din Ungaria ar urma să fie numite comitate.

Această propunere va trebui să fie adoptată în Parlament cu o majoritate de două treimi, ceea ce nu reprezintă o problemă pentru FIDESZ care are 135 de deputați în Parlamentul ungar care este format din 199 de membri, relatează Nepszava.

Dacă alegerile locale și cele pentru Parlamentul European vor fi organizate în aceeași zi, FIDESZ, respectiv Guvernul Orbán va pune opoziția într-o situație extrem de dificilă. Șeful de Cabinet al premierului ungar, Gergely Gulyás, a declarat recent că este o ideea bună și ar vota pentru organizarea celor două alegeri în aceeași zi.

În opinia sa, aceasta nu ar avea un impact negativ asupra reprezentanților administrațiilor publice locale, deoarece mandatele lor expiră în același timp. El a adăugat că nici măcar nu înțelege argumentele opoziției, deoarece FIDESZ-KDNP (Partidul Popular Creștin-Democrat) se află pe primul loc în sondaje, și "este mai ușor să organizez o singură campanie electorală, decât două".

Pe de altă parte, în Ungaria, în administrația publică comitatele au existat până în 1949. În ceea ce privește tendința de feudalizare, azi s-a aflat că reprezentanții locali ai Guvernului (comisarii guvernamentali) vor fi numiți fișpani (guvernatori).

Ministrul János Lázár nu votează pentru comitate

Potrivit portalului Infostart.hu, în rândul opoziției nu este foarte populară propunerea Guvernului, potrivit căreia comisarii guvernamentali să fie redenumiți fișpani (guvernatori), iar județele să revină la vechea lor denumire, și anume comitate.

În contextul acestei intenții, portalul 444.hu a amintit că în 2011, János Lázár (președinte al grupului parlamentar al FIDESZ, în vremea aceea) a declarat, printre altele, că "comitatul nu are aspecte istorice bune (...), respectiv "într-o constituție modernă, orientată spre viitor, nu este nevoie să fie abordate unele chestiuni care lezează sensibilitățile oamenilor sau care nu au nicio legătură cu Ungaria secolului XXI". "Sper că rațiunea va domina sentimentele", a adăugat atunci János Lázár.

Infostart.hu s-a adresat din nou lui János Lázár, care în prezent este ministru al construcțiilor și investițiilor, pentru a afla care este părerea sa actuală despre redenumirea județelor în comitate. Poziția ministrului János Lázár nu s-a schimbat de atunci, iar votul său va fi conform poziției sale, a răspuns Ákos Krakkó, șeful Biroului de Presă al ministrului János Lázár.

Sursa: RADOR