Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost desemnat "Personalitatea Anului" de către publicația britanică "Financial Times", transmite Rai News.

"Întruchipează reziliența și curajul poporului său împotriva agresiunii ruse" și a devenit "un reprezentant al democrației liberale în cea mai mare confruntare globală împotriva autoritarismului din secolul al XXI-lea".

Cotidianul britanic scrie că pentru mulți ucraineni, înainte de invazia din februarie, Zelenski părea un fel de glumă, un amator pregătit să înfrunte provocarea funcției înalte, actorul care a juca în serialul TV rolul președintelui devenit lider al națiunii în război, "în schimb, Zelenski, în vârstă de 44 de ani, și-a câștigat un loc în istorie pentru demonstrația sa extraordinară de leadership și forță de spirit".

Ziarul îl compară cu Winston Churchill. Așa cum marele om de stat a folosit radioul pentru a-și aduna țara, Zelenski a folosit rețelele de socializare pentru a desfășura o campanie necruțătoare cu scopul de a câștiga sprijin militar și financiar din partea Occidentului.

Rezultatul este că a transformat situația dificilă a poporului său atacat de forțele armate ruse într-o "pârghie morală asupra liderilor din Europa și Statele Unite. I-a convins pe europeni să suporte costurile enorme de a se opune lui Putin și de a oferi Kievului o cale spre aderarea la UE''.

"Financial Times" subliniază, de asemenea, modul în care Zelenski se definește "un om obișnuit", care abia așteaptă să meargă la pescuit cu familia sa în loc să se confrunte cu invazia rușilor: "Vreau doar să prind un crap în râul Nipru", povestește președintele ucrainean în "Financial Times".

Un lider care se descrie ca un om oarecare, cu gusturi umile și un profund simț al umanității, calități care i-au adus admirația ucrainenilor și susținătorilor lor din străinătate''. Zelenski afirmă, totodată, că este "antiteza președintelui rus Vladimir Putin, ascuns la Kremlin, a cărui obsesie de a reconstrui un imperiu a costat zeci, poate sute, de mii de vieți".

sursa: RADOR