Vama finlandeză a anunțat miercuri că a confiscat la frontiera cu Rusia mărfuri care ar putea întări "capacitățile industriale și militare" ale Moscovei și alte mărfuri care fac obiectul sancțiunilor internaționale.

Aceste confiscări intervin când Finlanda se gândește la eventuale restricționări de vize pentru ruși, în urma invadării Ucrainei de către Rusia și a sancțiunilor occidentale care au urmat.

Peste 2.500 de controale au fost făcute între 22 și 27 iulie și au fost identificate aproape o sută de cazuri similare, a arătat autoritatea vamală. Circa 20 dintre aceste cazuri sunt "în curs de examinare preliminară", a declarat administrația vamală într-un comunicat. Controalele au permis să se identifice diferite produse de lux vizate de sancțiunile europene, ca și mărfuri care pot avea o utilizare militară, "precum instrumente utilizate în traficul maritim", a precizat autoritatea.

"Au fost și drone ca și obiecte pe care nu le putem comenta deocamdată", a declarat pentru AFP directorul serviciului vamal, Mikko Grönberg.

Numărul tot mai mare de turiști ruși în Finlanda a provocat nemulțumire în țara nordică, mulți fiind de părere că turismul ar trebui să fie restrâns din cauza războiului din Ucraina.

Numărul turiștilor ruși care merg în Finlanda nu a încetat să crească după ce Rusia a ridicat restricțiile de călătorie legate de Covid, pe 15 iulie. Se înregistrează peste 185.000 de treceri ale frontierei în iulie, față de 125.000 în iunie, cifre încă inferioare nivelurilor pre-Covid. Săptămâna trecută, partidul conservator, de opoziție, din Finlanda a propus să se întrerupă emiterea de noi vize turistice pentru cetățenii ruși.

Președintele Sauli Niinistö are intenția să abordeze acest subiect cu guvernul joi, în situația în care propunerea pare să se bucure de un larg sprijin în parlament.

"Personal, cred că restricțiile ar trebui întărite", a declarat pentru AFP social-democratul Aki Lindén, prim-ministru interimar cât timp Sanna Marin e în vacanță. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat săptămâna trecută că Rusia "va reacționa foarte negativ"dacă ar exista o restricționare a vizelor. (LE FIGARO)

sursa: RADOR