Finlanda sustine aderarea Romaniei si a Bulgariei la Spatiul Schengen, dar modul in care acest subiect este tratat in continuare se afla in mainile presedintiei ungare a UE. Iata ce a declarat la Bucuresti, ministrul Afacerilor Europene si al Imigratiei din Finlanda. Astrid Thors se afla intr-o vizita de doua zile la invitatia ministrului de externe, Teodor Baconschi.

Intrebata cum explica aceasta pozitie in conditiile in care Finlanda a anuntat, in ianuarie, ca alaturi de Franta si Germania se opune aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen si cum explica legatura intre MCV si aderare, Astrid Thors a spus ca de fapt pozitia Guvernului finlandez a fost aceea ca decizia privind aderarea la Schengen trebuie luata in functie de mai multi factori.

"In ceea ce priveste MCV, este o chestiune separata si speram sa fie dusa la bun sfarsit prin cooperare cu celelalte state", a spus ea. Totdata Thors a mai declarat ca Romania are resorturile necesare luptei impotriva coruptiei.

Un exemplu fiind cazul vamesilor de la Siret. Ministrul Afacerilor Europene si al Imigratiei din Finlanda s-a declarat interesat de problematica roma, explicand ca Helsinki si Bucurestiul se aseamana deoarece sustin nevoia unei strategii la nivel european privind romii.

Articol integral RFI