Poliția finlandeză a arestat un bărbat marocan în vârstă de 18 ani, acesta fiind principalul suspect în atacul cu cuțitul de vineri din orașul Turku.

update 19/08

Atacatorul a fost identificat ca fiind un cetățean marocan de 18 ani, solicitant de azil în Finlanda în 2016, care dorea să atace în special femei, a anunțat sâmbătă poliția finlandeză, informează AFP, citat de Agerpres.

***

Poliția finlandeză a anunțat sâmbătă că a arestat cinci persoane în cursul unei percheziții efectuate într-un apartament din Turku în cursul nopții, în cadrul anchetei pentru atac terorist, relatează AFP, citat de Agerpres.

Poliția l-a arestat rapid vineri pe principalul suspect înarmat cu un cuțit, rănindu-l cu gloanțe în picior. Bilanțul persoanelor rănite de acesta este de opt, dintre care trei sunt spitalizați în prezent la terapie intensivă. Principalul suspect, un marocan în vârstă de 18 ani, este și el spitalizat. Poliția nu l-a putut încă interoga și nu-i cunoaște încă motivațiile. De asemenea, el ar fi operat singur, dar autoritățile sunt în căutarea "altor autori posibili", potrivit surselor citate.

Poliția afirmă că cele două persoane ucise sunt de naționalitate finlandeză, în timp ce printre răniți se află un italian și doi suedezi.

***

Agenția Xinhua, preluată de Agerpres, scrie că a fost un atac multiplu, desfășurat de mai multe persoane în același timp în mai multe locații din centrul orașului. Un martor ocular a declarat unui reporter al acestei agenții că a văzut mai mulți indivizi având asupra lor cuțite de mari dimensiuni și care atacau trecătorii la întâmplare.

Într-o conferință de presă, poliția a confirmat faptul că două persoane au murit.

***

În capitala Helsinki a fost întărită securitatea la aeroport și în gări.

Turku este un oraș cu aproximativ 190.000 de locuitori, situat la circa 170 de kilometri de Helsinki.

Autoritățile nu au deocamdată elemente care să arate că ar fi vorba de un atac terorist.

Premierul Juha Sipilia a anunțat că va avea loc în cursul serii o ședință de guvern.

***

Potrivit presei locale, cel puțin o persoană a decedat, iar opt au fost rănite.

***

Locuitorii au fost sfătuiți să evite centrul orașului, unde a avut loc incidentul.