ISIS are nevoie de Internet pentru a comunica și pentru a-și răspândi mesajele propagandistice. Conform informațiilor Spiegel Online, organizația teroristă utilizează conturi de acces oferite de operatori europeni de internet prin satelit.

Documente intrate în posesia Spiegel Online demonstrează faptul că gruparea jihadistă Statul Islamic utilizează în Siria servicii de Internet ale operatorilor de satelit europeni. În Siria și Irak sunt instalate mii de echipamente prin care utilizatorii accesează Internetul prin satelit. Cel puțin câteva sute se află în teritoriile ocupate de ISIS.

Echipamentele constau în antene de satelit, modemuri și aparate de emisie-recepție, cu ajutorul cărora pot fi utilizate în special serviciile de Internet prin satelit ale companiei europene Avanti Communications, cu sediul în Marea Britanie, și ale Eutelsat din Franța.

În Siria accesul la Internet se face prin satelit, din cauza faptului că infrastructura de telecomunicații este în mare parte distrusă. Teoretic oricine se poate conecta în acest fel, dar în orașele cucerite de ISIS, precum Raqqa sau Deir al-Zor, luptătorii jihadiști controlează accesul la Internet și interzic cumpărarea echipamentelor prin care se poate face o conexiune. Doar specialiștii ISIS pot instala astfel de echipamente, iar cine nu respectă regulile suportă consecințele.

Aparatura tehnică este vândută printr-un lanț de distribuție. Cele mai populare sisteme sunt Hughes de la Avanti și Tooway de la Eutelstat – în ambele cazuri producătorii sunt firme americane. Statul francez deține 26% din Avanti.

Firmele de distribuție achiziționează echipamentele de la operatorii de satelit și le vând persoanelor fizice sau companiilor. În Siria, aceste echipamente ajung via Turcia. Operatorii de sateliți distribuitorii știu, de obicei, locațiile utilizatorilor.

În cazul în care sunt instalate echipamentele și se face conexiunea la Internet, utilizatorii trebuie să trimită coordonatele GPS. Dacă oferă date incorecte nu se pot conecta sau vor avea o conexiune proastă.

Spiegel Online a consultat câteva din aceste coordonate GPS, transmise operatorilor în 2014 și 2015. Multe sunt din orașul sirian Alep, unde jihadiștii nu dețin controlul total, altele sunt chiar în teritoriile controlate de ISIS: Raqqa – ”capitala” teroriștilor, Al-Bab și Deir al-Zol, precum și de-a lungul Eufratului, până în Irak. Aici, cele mai multe sunt în orașul Mosul, controlat de islamiști.